Jump to content

thaddeus tripp

Members
 • Posts

  24
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by thaddeus tripp

 1. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Δημ.Φλεβοτομος εξέδωσε άλλη μια δεκαπενθήμερη σειρά περιπετειών με τίτλο «ΙΒΑΝΟΗΣ». Σαν κεντρική ιστορία, είχε περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα σε δημιουργία από τον Ιταλό OTELLO SCARPELLI που πρωτοδημοσιεύτηκαν στα Γαλλικά για την «Mon Journal». Εκτός από την κεντρική ιστορία του ΙΒΑΝΟΗ, είχε και μια δεύτερη χιουμοριστική ιστορία εποχής με τίτλο «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ». Η σειρά κυκλοφόρησε μόλις δυο τεύχη (σίγουρα) και ενδεχομένως και ένα τρίτο τεύχος ακριβώς όπως και το ΚΑΠΤΑΙΝ ΣΟΥΪΓΚ του ίδιου εκδότη. Τα τεύχη αυτά είναι παρά πολύ σπάνια στις μέρες μας και αποτελούν τον κρυφό πόθο για παρά πολλούς συλλέκτες. Ακολουθούν το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο από το πρώτο τεύχος της σειράς καθώς και μερικές εσωτερικές σελίδες από τις ιστορίες του.
 2. TEYXH : 6 (διαπιστωμένα 3) Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ή στις αρχές του ’50 ο Γ.Γεωργαλας επιχείρησε μια από τις πρώτες εικονογραφημένες εκδόσεις της χώρας μας. Ο τίτλος της : «ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ» και ήταν εξολοκλήρου λιθογραφημένο με περιεχόμενο ξένα κόμικς και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή. Η σειρά κυκλοφόρησε τουλάχιστον έξι τεύχη , τα οποία είναι υπερβολικά σπάνια και δύσκολα να βρεθούν στις μέρες μας. Το πρώτο τεύχος μάλιστα, περιείχε και ένα ένθετο με την ιστορία «Ο ΚΑΠΤΑΙΝ ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΡΙΦ» χωρίς να ξέρω αν τα ένθετα συνεχίστηκαν και στα υπόλοιπα τεύχη της σειράς. ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ο ΠΕΚΟ ΜΠΙΛ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΟΟΥ ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΤΟΥ I ΝΥΟΚΑ, Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ Ο ΖΟΡΡΟ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ Ο ΚΑΕΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΡΟ Ευχαριστούμε για τα υπόλοιπα εξώφυλλα τον trelele.
 3. Το εξωφυλλο και οπισθοφυλλο απο το τευχος 12 και μια εσωτερική σελίδα του που διαφημίζε ότι από το τεύχος 13 θα άρχιζαν να κυκλοφορούν και ιστορίες του Ζορρο. Μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.
 4. Τον Μάρτιο του 1954, ο Κ.Φιλιππίδης συνέχισε την εβδομαδιαία σειρά περιπετειών «ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ», μετονομαζόμενη σε «ΖΟΡΡΟ – Ο Υπερασπιστής του Νόμου και του Δικαίου». Η νέα αυτή σειρά κυκλοφόρησε σε 5 τεύχη τα οποία είναι σπάνια και δυσεύρετα στις μέρες μας. Το κάθε ένα από αυτά, περιείχε μια περιπέτεια του «ΖΟΡΡΟ» που έγραφε κάποιος με το ψευδώνυμο Λάμπης Σεληναίος, και μια του «ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ». Η εικονογράφησή του στο εξώφυλλο και στις εσωτερικές σελίδες συνεχίστηκε και εδώ από τον Βύρωνα Απτόσογλου (Βyron). Επίσης, εξακολούθησε να δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο μία σειρά κόμικς. Σε κάποια χρονική στιγμή, αναγγέλθηκε ότι η σειρά θα συνεχιζόταν να εκδίδεται μετονομαζόμενη σε «ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ», με περισσότερες σελίδες και ήρωες τους: Ζορρο , Μις Γκοστ , Ντετέκτιβ Χ , Λωποδύτης – Φάντασμα , Ταρζάν , Νυχτερίδα ,Τομ Μιξ , Αγίους ,Τάρας Μπούλμπα και άλλους. Τελικά, η σειρά αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ. ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ο ΖΟΡΡΟ ΜΑΣΤΙΓΩΝΕΙ - Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΖΟΡΡΟ ΚΑΙ Η ΛΕΓΕΩΝ ΤΟΥ - Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ Ο ΖΟΡΡΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΟΜΩΝ - Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΑΓΡΥΠΝΑ Ο ΖΟΡΡΟ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ - Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΣΑΛΙ Ο ΝΤΟΝ ΝΤΕΛ ΟΡΟ ΞΑΝΑΖΕΙ - Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΧΤΥΠΑ
 5. Γιά να είμαστε ειλικρινείς την παρουσίαση την επιμελήθηκε ο Γιώργος (killamath)…Τα ευχαριστώ πρεπει να πάνε σ' εκείνον!
 6. Τον Δεκέμβριο του 1953 ο Κ.Φιλιππίδης κυκλοφόρησε μια εβδομαδιαία σειρά περιπετειών με τίτλο «ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ». Η εικονογράφησή του στο εξώφυλλο και στις εσωτερικές σελίδες είχε γίνει από τον Βύρωνα Απτόσογλου (Βyron) Κεντρικός χαρακτήρας, ο γνωστός από το περιοδικό «ΜΑΣΚΑ», ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ σε αυτοτελείς ιστορίες γεμάτες δράση και περιπέτεια στις οποίες θριαμβεύει η φιλοπατρία, η εξυπνάδα , η παλικάρια και η αυτοθυσία. Οι ιστορίες διαδραματίζονται στην κατεχομένη Ελλάδα και στηρίζονται σε αληθινά , πραγματικά και αδιάσειστα γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της κατοχής!! Σύμφωνα με τον Χανό, η σειρά κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τρίτη, και δημοσιεύθηκαν δώδεκα (12) τεύχη, τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια στις μέρες μας. Η σειρά ωστόσο, συνεχίστηκε να δημοσιεύεται, μετονομαζόμενη σε «ΖΟΡΡΟ» για τουλάχιστον 5 τεύχη ακόμα, το κάθε ένα από τα οποία περιείχε μια περιπέτεια του ΖΟΡΡΟ και μια του ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ. Όπως και σε όλες τις ανάλογες εκδόσεις της εποχής, στο οπισθόφυλλο δημοσιευόταν μία σειρά κόμικς. ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΦΩΤΙΑ ΑΠ΄ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΒΕΔΟΥΪΝΩΝ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΣΑΤΑΝΑΣ ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΙΚΗ ΑΠ’ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ Στο τεύχος 12 προαναγγέλεται η μετονομασία του περιοδικού σε Ζορό και η ταυτόχρονη δημοσίευση ιστοιών του Πιτσιρίκου με τον Ζορό Παραθέτω και μια διαφημιστική επιστολή που κυκλοφόρησε ο Ηλ.Μπακόπουλος για να αναγγείλει την έκδοση του περιοδικού. Τα εξώφυλλα είναι από τόμο ιδιωτικής βιβλιοδεσίας και ως εκ τούτου η ποιότητα των σκαναρισμάτων κακή. Όμως, τα ανεβάζω έως ότου να βρεθούν σε καλύτερη ποιότητα λόγω της σπανιότητας του περιοδικού.
 7. Μία ακόμα έκδοση του διδύμου Ανεμοδουράς - Γεωργιάδης, από τις τόσες που εκδόθηκαν την δεκαετία του '50. Το σενάριο στην πραγματικότητα ανήκε στον Σ. Ανεμοδουρά , αν και το υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης». Η εικονογράφησή του στο εξώφυλλο και στις εσωτερικές σελίδες είχε γίνει από τον Βύρωνα Απτόσογλου (Βyron) Κεντρικός χαρακτήρας ο «ΤΑΡΓΚΑ» , το όνομα του οποίου προήλθε από τις αρχικές συλλαβές του ΤΑΡζαν – ΓΚΑουρ. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις ζούγκλες της αφρικανικής ηπείρου, ακολουθώντας τα πρότυπα του ΤΑΡΖΑΝ. Σύντροφοι του Τάργκα στις περιπέτειές του, ήταν η ξανθή καλλονή «Μοάνα», ο νέγρος «Ατσίδας» που δίνει το κωμικό στοιχείο και ο ελέφαντας «Ζούμπο»! Σύμφωνα με τον Κάσση, η σειρά κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση, και δημοσιεύθηκαν είκοσι δύο (22) τεύχη, τα οποία είναι αρκετά σπάνια στις μέρες μας. Όπως και σε όλες τις ανάλογες εκδόσεις, στο οπισθόφυλλο δημοσιευόταν μία σειρά κόμικς. Ευχαριστούμε για τα εξώφυλλα τους Valtasar & KILLMATH.
 8. Το 1970, ο Δημήτρης Χανός, κάτω από το ψευδώνυμο Δημήτρης Καρτέσης, επιχειρεί να εκδόσει μιά σειρά αστυνομικών ιστοριών, στην οποία θα περιλαμβάνονται και ιστορίες του Τζέημς Μποντ. Το ιδιόρυθμο σε αυτή την έκδοση ήταν ότι οι ιστορίες του 007, περιλαμβανόντουσαν σαν εσωτερικό ένθετο σε κάθε τεύχος και ενώ οι υπόλοιπες ιστορίες ήταν αυτοτελείς, αυτές ήταν σε συνέχειες. Μπορούσες ανά τέσσερα τεύχη να αποσπάσεις το ένθετο και να έχεις μία μοναδική ιστορία με ήρωα τον Τζέημς Μποντ. Οι ιστορίες του Μποντ ήταν φυσικά του Ian Fleming, οι άλλες μάλλον του Χανού. Άγνωστο πόσα τεύχη κυκλοφόρησαν συνολικά, μιάς και η σειρά δεν σημείωσε επιτυχία. Ο Κάσσης αναφέρεται σε 4 τεύχη, διαπιστωμένα όμως είναι 8. Παρακάτω το editorial και μία ενδεικτική σελίδα.
 9. Ένα και για μένα , η κατάθεση θα γίνει αύριο. Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
 10. Είκοσι περίπου χρόνια πριν την εμφάνιση του Τιραμόλα στην Ελλάδα, ο Γρηγόρης Χριστοδούλου μέ την εκδοτική του "Τυφών", προσπαθεί να λανσάρει ένα είδος ήρωα, Αμερικάνικης επιρροής, με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του μετέπειτα αγαπητού μας Τιραμόλα. Τις ιστορίες έγραφε ο Γιάννης Ιωαννίδης με το ψευδώνυμο "Γιάννης Βηλαράς". Στην λίγη εικονογράφηση ο γνωστός μας Αρχέλαος (Αντώναρος). Σύμφωνα με τον Κάσση αλλά και τον Χανό, δεν κυκλοφόρησαν περισσότερα από 4 τεύχη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν στις μέρες μας.
 11. τομος 2 και τευχος 7 για την παρουσιαση Τα εξώφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.
 12. Ο Αόρατος, ήταν μιά ανεπιτυχής προσπάθεια του εκδότη Γιανναράκου, να γίνει το αντίπαλο δέος του Μικρού Ήρωα, εκμεταλευόμενος την επιτυχία του και την χρονική συγκυρία που ευνοούσε εκείνη την εποχή ανάλογες εκδόσεις. Η συνταγή ίδια, ατρόμητο Ελληνόπουλο με την παρέα του, πολεμάει τους Γερμανούς κατακτητές. Το μόνο παραπάνω στοιχείο ήταν ότι μπορούσε να γίνει αόρατο. Η έκδοση πάντως δεν έπιασε στο κοινό της εποχής και σταμάτησε μετά από 16 (κατά τον Κάσση) τεύχη.
 13. Ακομα ενα εξωφυλλο. τευχος 6 Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.
 14. Μία ακόμα έκδοση του διδύμου Ανεμοδουράς - Γεωργιάδης, από τις τόσες που μας έδωσε την δεκαετία του '50. Μαζί τους και όλοι οι συντελεστές που μετείχαν και στις υπόλοιπες σειρές. Σχέδιο ο "Βύρων" Απτόσογλου και κείμενα ο Πότης Στρατίκης που έγραψε κάποια χρόνια αργότερα τον Μικρό Κάου Μπόϋ και τον Μικρό Σερίφη. "Συγγενής" έκδοση του Υπεράνθρωπου, ο Κεραυνός ήταν γιός της Έλσας, γυναικείου χαρακτήρα από τον Υπεράνθρωπο και του Σούπερμαν. Σύμφωνα με τους Κάσση και Χανό η σειρά κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση και έβγαλε οκτώ τεύχη, αρκετά σπάνια στις μέρες μας. Όπως και σε όλες τις ανάλογες εκδόσεις, στο οπισθόφυλλο δημοσιεύονταν μία σειρά κόμικ.
 15. Ο Μικρός Μπουρλοτιέρης είναι ένα ακόμα λαϊκό ανάγνωσμα, που κυκλοφόρησε το δίδυμο Ανεμοδουρά - Γεωργιάδη την δεκαετία του '50. Στα πρότυπα του Μικρού Ήρωα, μόνο που είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις λαϊκών φυλλαδίων που οι ιστορίες τους διαδραματίζονταν την περίοδο της επανάστασης του 1821. Κατά τον Κάσση το πρώτο τεύχος εκδόθηκε την 10/02/1955 και συνολικά κυκλοφόρησαν 8 τεύχη. Στο σχέδιο εξωφύλλου και στην εσωτερική εικονογράφηση, ποιός άλλος, ο "Βύρωνας" Απτόσογλου. Όπως σε όλες σχεδόν τις ανάλογες σειρές, στο οπισθόφυλλο φιλοξενείτο μία ξένη σειρά κόμικ. Εδώ έχουμε τον "Ταμπού".
 16. Τό εξώφυλλο του πέμπτου τεύχους Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.
 17. Ίσως μία από τις σπανιώτερες σειρές που έχουν ανέβει σε παρουσίαση. Μία έκδοση του εκδοτικού οίκου Παπαδημητρίου του 1948. Η σειρά κυκλοφόρησε 8 τεύχη (κατά Κάσση και Χανό). Η εικονογράφηση είναι του Νείρου, ο οποίος εικονογραφούσε πολλά από τα περιοδικά της εποχής και λίγο μεταγενέστερα. Αγνώστου συγγραφέα πιθανολογείται ότι τις ιστορίες έγραψε ο Τσουκαλάς. Αργότερα κυκλοφόρησε και δεύτερη σειρά ιστοριών, εξ ίσου δυσεύρετη. Ευχαριστούμε για το εξώφυλλο τον Dr. Paingiver.
 18. Σφυρίχτρα η μήπως τσιμπιδάκι για τα φρύδια?
 19. Μία πολύ σπάνια έκδοση του 1956, από τους γνωστούς συντελεστές των περισσότερων σειρών της εποχής (Απτόσογλου, Μαρμαρίδης κλπ.). Σύμφωνα με τον Κάσση, ίσως έβγαλε 6 με 8 τεύχη. Θεωρείται ιδιαίτερα σπάνια λόγω του πολύ μικρού τιράζ που κυκλοφόρησε. Όπως σε όλες τις αντίστοιχες σειρές, στο οπισθόφυλλο φιλοξενείτο μία κόμικ σειρά. Εδώ πρόκειται για τον φιλάργυρο, για τον οποίο όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες.
 20. Μιά δύσκολη σειρά των Ανεμοδουρά - Γεωργιάδη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε την 24.07.1958 και συνολικά κυκλοφόρησαν 8 τεύχη, τα οποία μπορείτε να δείτε όλα στην σελίδα των εξωφύλλων. Το σενάριο της σειράς ανήκει στον μεγάλο Νίκο Ρούτσο, που άφησε εποχή με τα σενάρια των ιστοριών που έχει γράψει. Εικονογράφηση και πάλι του "Βύρωνα" (Απτόσογλου). Στο οπισθόφυλλο θα δουμε ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας, με τίτλο "Ανθρωπε, γύρνα στη γη σου". Οι πληροφορίες για την έκδοση είναι από το βιβλίο του Κυριάκου Κάσση.
 21. Ανεβαζω και τα αντιστοιχα οπισθοφυλλα απο τα τευχη που περιεχουν ιστοριες κομικς. Τα οπισθόφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.
 22. Το 1954, ο Ανεμοδουράς σε συνεργασία με τον Νίκο Μαράκη (με το ψευδώνυμο Πετρίτης) κυκλοφόρησαν μιά εβδομαδιαία σειρά φαντασίας με τον τίτλο Γεράκι, ο νέος υπεράνθρωπος. Τα εξώφυλλα της σειράς φιλοτέχνησε ο Βύρων Απτόσογλου όπως θα δείτε από την υπoγραφή "Βύρων" στα εξώφυλλα. Σύμφωνα με τον Κάσση, από όπου προέρχονται και οι πληροφορίες, κυκλοφόρησαν 16 τεύχη, με το πρώτο να κυκλοφορεί την 7/4/1954. Το οπισθόφυλλο κάλυπτε ένα κόμικ σε συνέχειες, όπως άλλωστε και τις περισσότερες εκδόσεις του Ανεμοδουρά.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.