Μετάβαση στο περιεχόμενο

Gladstone

Members
  • Περιεχόμενο

    234
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη

Καταχωρήσεις δημοσιεύτηκε από Gladstone

  1. Τα είπε όλα ο φίλος Iovcom. Νομίζω αυτό ακριβώς είναι και η φιλοσοφία τέτοιων εκδόσεων με τα άπαντα ενός σχεδιαστή, να υπάρχουν όλα συγκεντρωμένα και νοικοκυρεμένα, είτε για απλή ανάγνωση είτε για έρευνα είτε ως σημείο αναφοράς σε οτιδήποτε άλλο πάνω σε αυτές τις ιστορίες. Για αυτό θα έπρεπε να είναι και προσεγμένες, σκληροδετες εκδόσεις. Δυστυχώς η Καθημερινή (για λόγους που έχουν αναλυθεί πολλάκις και στο φόρουμ εδώ) δεν ακολούθησε το παράδειγμα-προτυπο του Τερζόπουλου και κυκλοφόρησε τον Σκαρπα σε πατσαβουροεκδοση που διαλύεται σε χαρτί φυλλαδίων σουπερμαρκετ, χωρίς περιεχόμενα χωρίς αρίθμηση χωρίς τίποτα. 

    • Like 9
  2. Ξεκάθαρα για συναισθηματικούς λόγους το κανω, δεν κερδίζω κάτι. Η λογική μου είναι ότι δεν θα μου λείψουν τα 3μιση ευρώ. Χαζή λογική ίσως, αλλά οκ, γεμίζει τουλάχιστον ένα μικροσκοπικο συναισθηματικό κενό μέσα μου. 

     

    Διαφωνώ με το ότι ίσως άλλαζε κάτι αν ο κόσμος σταματούσε να το αγοράζει. Επί Τερζόπουλου ίσως θα είχε νόημα κάτι τέτοιο, γιατι εμπλεκόταν ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό για κάθε τεύχος και επιπλέον τα Ντίσνεϋ ήταν η κυρία ασχολία της εκδοτικής, η βάση τους και εκεί έριχναν όλο το βαρος. Στην Καθημερινή τα Ντίσνευ είναι ένα πάρεργο, το αναγκαίο κακό αν θες, προκειμένου να κάνουν το άνοιγμα της εφημερίδας και της εκδοτικής και σε μικροτερες ηλικίες προκειμένου η εφημερίδα να φτασει σε περισσότερα σπιτια. Δεν τους κοστίζει σχεδόν τίποτα ένα Κόμιξ, ούτε καν στο χαρτί, είναι ο ίδιος χαρτοπολτος με αυτό που βάζουν στα πιο φτηνά διαφημιστικά ένθετα τους τις Κυριακές. Για αυτό τον λόγο λέω ότι δεν θα επηρεάσει αν πέσουν οι πωλήσεις, γιατί απλά δεν εξαρτωνται από τις πωλήσεις του Κόμιξ ούτε του Μίκυ Μαους. Και οι εννιά στους δέκα να σταματήσουν να τα αγοράζουν, θα βάλουν τα τεύχη που έμειναν κάποιο καλοκαίρι με την εφημερίδα σαν προσφορά και θα τα ξεστοκαρουν στο άψε σβησε, αυξάνοντας και τις πωλήσεις της εφημεριδας.

     

    Συνεπώς δεν τους νοιάζει να πάνε μπροστά, ούτε να εξελιχθούν στον χώρο αυτόν.  Βρήκαν τη συνταγή να γεμίζουν ένα τεύχος εύκολα, γρήγορα και οικονομικά και πραγματικά ο οποιοσδήποτε χωρίς την παραμικρή ειδική γνώση του χώρου θα μπορούσε να σχεδιάσει τεύχη πολλών μηνών σε λίγες μέρες με μια απλή αναζήτησή στο inducks, διαλέγοντας τυχαία μια μεγάλη ιστορία Μπαρκς, ένα εξώφυλλο που συνδέεται με την ιστορία και 5-6 σαβουριτσες που δημοσιεύθηκαν σε σκανδιναβικά Ντίσνεϋ μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Και βουάλα, έτοιμο το τεύχος!

     

    Η μόνη περίπτωση είναι αν τα αναλάμβανε κάποιος εκδότης σαν τον Τερζόπουλο και να αφιερωνόταν στα Ντίσνευ. Πλέον όμως είναι όμως άλλες οι εποχές, δεν είμαστε ούτε στο 60 ούτε στο 80 όπου τέτοια ανοίγματα θα άξιζαν επειδή και οι πωλήσεις των περιοδικών ήταν άλλου μεγέθους. Νομίζω ότι οι εποχές των εντύπων περιοδικών που είχαν φανατικό κοινό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

     

    • Like 6
    • Respect 2
    • Ευχαριστώ 2
  3. Ούτε εγώ είμαι φαν του Γιππες αλλά παραδέχομαι ότι μερικά από τα πιο iconic εξωφυλλα της χρυσης πρωτης 50αδας του παλιου Κομιξ ηταν δικα του σχεδια για τις κεντρικες ιστοριες του Μπαρκς.

     

    Τέλος πάντων..ο μπούσουλας φαίνεται ότι έχει βρεθεί και θα ειναι ο κανόνας για όσα χρόνια η Καθημερινή επιλέγει να συνεχίζει την έκδοση. Μια κεντρική ιστορία του Μπαρκς και το υπόλοιπο τεύχος αδιάφορες ιστοριούλες επιπέδου Μίκυ. Υπάρχει απόθεμα Μπαρκς για αλλά 20 χρόνια τουλάχιστον για να συνεχίσουν έτσι. Ούτε θεματικά τεύχη, ούτε δίπλα τευχη, ούτε Καστυ, ούτε φιλόδοξες μεγάλες ιστορίες άλλων σχεδιαστων, ούτε αλλαγές στο μαύρο layout, ουτε γραμματα αναγνωστων, ουτε αρθρα, ουτε καλυτερη ποιοτητα χαρτιου. Ειναι πλεον μια εκδοση στον αυτοματο πιλοτο που θεωρητικα μπορει να την τρεχει μεσα σε αυτο το πλαισιο και ενας ασχετος με τα ντισνευ συντακτης και να σχεδιαζει ολοκληρα τευχη σε δεκα λεπτα. Η Καθημερινη, για δικους της λογους που εχουν αναλυθει και αλλου, επιλεγει να το κανει ετσι.

     

    Προσπάθησα κι εγώ να το κόψω να μην το αγοράζω αλλά λέω δεν πειράζει. Τρισήμιση ευρώ είναι πραγματικά ένα μικρό αντιτιμο για να συνεχίσω τη σειρά με το αγαπημένο μου περιοδικό των παιδικών μου χρόνων, έστω και αν πλέον η διαδρομή είναι περίπτερο-ραφι βιβλιοθήκης, συχνά χωρίς να το ανοίγω καν. 

     

    Ούτε θα άλλαζε κάτι αν σταματούσε ο κόσμος να το αγοράζει. Πόσοι νομίζετε είναι οι αναγνώστες? Ελάχιστοι. Και ποιο είναι το κόστος της έκδοσης? Μηδαμινό. Ειδικές γνώσεις για τους συντάκτες δεν χρειάζονται μιας και το πλαίσιο είναι δεδομένο, ούτε εργατοώρες για άρθρα και αφιερώματα, το δε χαρτί είναι ο γνωστός πολτός που χρησιμοποιούν και στα διαφημιστικά για τα σούπερ μάρκετ που βάζουν τις Κυριακές.

    • Like 6
  4. Παιδιά επειδή με ενδιαφέρει και μένα να γίνω συνδρομητής στο Κόμιξ, γνωρίζει κανείς αν για περιοχές στην Αθήνα η παράδοση γίνεται μέσω ΕΛΤΑ ή κούριερ και αν υπάρχει γενικά καθυστέρηση στην παράδοση?

    • Like 5
  5. Δεν ήξερα ότι ο Ντααν Γιπες είχε κάνει και άλλο εξώφυλλο για την ιστορία εκτός από αυτό που είχε μπει ήδη στο παλιό Κόμιξ! Πολύ δυνατή ιστορία..

     

    Κρίμα πάντως γιατί με τόσο ωραίο εξώφυλλο και τόσο καλή ιστορία, αν είχε και ένα δυνατό αρθρο μέσα και 1-2 καλές δεκασελιδες το τευχακι θα ήταν full δυναμίτης.

    • Like 3
  6. Ο Βίκτορ Σακβίλ τα ειπε ολα ακριβως οπως ειναι. Οσο τα περιοδικα λειτουργουν υποστηρικτικα με σκοπο να διατηρουνται τα δικαιωματα της ντισνευ στην Καθημερινη, ετσι θα πηγαινει. Ολα τα υπολοιπα ειναι περιπτωσιολογια, σε αλλους θα αρεσει ενα τευχος που εχει Μπαρκς επειδη του αρεσει ο Μπαρκς, σε αλλον δεν θα αρεσει επειδη εχει ξαναδιαβασει προσφατα την ταδε ιστορια, σε αλλον θα αρεσει ο ταδε ιταλος επειδη ειναι φαν ενω καποιος αλλος θα θεωρησει οτι δεν εχει θεση στο Κομιξ κλπ. Ολα αυτα θα ειχαν νοημα αν υπηρχε ενα πλανο και μια ταυτοτητα στο περιοδικο. Τοτε ναι, θα μπορουσαμε να κανουμε σοβαρη κριτικη. 

     

    Οταν ομως γινονται τσατρα πατρα απλα για να βγαινουν τα τευχη, ασ μην το ψαχνουμε. Χωρις ενδελεχη αρθρα, χωρις γραμματα αναγνωστων, χωρις τιποτα με πεταμενες ιστοριες, με πατσαβουροχαρτο, τα τευχη του Κομιξ πιο πολυ μοιαζουν με προσπεκτους που πωλουνται στα περιπτερα παρα με περιοδικα.

    • Like 12
  7. Θεωρω οτι η επιλογη της συγκεκριμενης ιστοριας του Μπαρκς ειναι μια εξαιρετικη επιλογη για κυρια ιστορια. Οκ προφανως εχει δημοσιευθει αλλες 2 φορες μεσα στα τελευταια 30 χρονια αλλα αυτο δεν ειναι κατι τοσο τραγικο, μην υπερβαλλουμε. Προκειται για εξαιρετικη ιστορια. 

     

    Ωστοσο, δεν θα θελα να βλεπω Μπαρκς ως κυρια ιστορια σε καθε τευχος. Το ιδανικο θα ηταν να μπαινει μια πολυ καλη κυρια ιστορια (ειτε Μπαρκς ειτε Σκαρπα ειτε ακομα και Γκοτφρεντσον) και το υπολοιπο να γεμιζει με ποιοτικες ολιγοσελιδες. Θα μπορουσε πχ να ειναι 3-4 Μπαρκς τον χρονο, 3 μεγαλες Σκαρπα, 3 απο τη νεα ταλαντουχα γενια των ιταλων κλπ. Αυτο θα ηταν το ιδανικο πλανο για μενα, θα κρατουσε και το επιπεδο του περιοδικου σε υψηλα επιπεδα αλλα και το ενδιαφερον των αναγνωστων, προσφεροντας ποιοτικο υλικο αλλα και θα καθιστουσε το περιοδικο πραγματικα συλλεκτικο.

     

     

    • Like 4
    • Διαφωνώ 1
  8. 9 λεπτά πριν, ΚΟΜΙΞ είπε:

    Μπήκε όμως και στο ΚΟΜΙΞ 301 το 2013... 

     

    Ποιος ξερει..ισως ειχε δικαιωμα ο Τερζοπουλος να την αναδημοσιευσει εχοντας εξασφαλισει ηδη μια φορα τα δικαιωματα; Μαλλον ποτε δεν θα μαθουμε....

     

     

    • Like 8
  9. Ισως η μη δημοσιευση της ιστορίας Αφιερωμένο Εξαιρετικά έχει να κανει με πνευματικα δικαιωματα; Εχω την εντυπωση (χωρις να ειμαι 100% σιγουρος) οτι η συγκεκριμενη ιστορια ηταν παραγγελια απο εναν εκδοτικο οικο απευθειας στον Ροσα για την επετειο καποιου τευχους τους..Αν ειναι ετσι, ενδχομενως να εχει αλλη διαδικασια η παραγγελια της ιστοριας, με ο,τι αυτο συνεπαγεται για το κοστος και το γραφειοκρατικο της υποθεσης, προκειμενου να παρει αδεια να δημοσιευτει. Και επειδη ως γνωστον εδω ουτε τα βασικα που δεν κοστιζουν τιποτα δεν εχουν διαθεση να κανουν στο Κομιξ (βλεπε γραμματοσειρα-γκοτζιλα στη ραχη), ποσο μαλλον να μπλεξουν σε τετοιες ιστοριες.

     

    Οταν ειχε πρωτομπει στο Κομιξ ηταν αλλες εποχες...εποχες που εμπαιναν στη διαδικασια να συνομιλουν με τον Ροσα και να δημοσιευουν ακομα και συνεντευξεις του...

     

     

    • Like 11
  10. Λογικη και αναμενομενη η καθυστερηση της κυκλοφοριας του Κομιξ. Εξαιτιας της πανδημιας και της αυξημενης ζητησης τονων χαρτιου υγειας στα σουπερ μαρκετ εδω και αρκετους μηνες, πλεον δεν βρισκουν τη συγκεκριμενη ποιοτητα χαρτιου για να το τυπωσουν. Υπομονη αδερφια.

    • Like 1
    • Respect 1
    • Αστείο 9
  11. Πλεον με αυτον τον τομο μπαινουμε σε μια απο τις πιο δημιουργικες περιοδους του Σκαρπα. Οι ιστοριες αυτης της περιοδου καθώς και εκείνης που ακολουθει ειναι ακρως απολαυστικες. Θεωρω πως οι τομοι που θα βγουν στο εξης και για τα επομενα 3-4 καλοκαιρια θα ειναι ενας κι ενας απο αποψη ιστοριων. Μακαρι να αυξανοταν ο ρυθμος και να ειχαμε αλλους 5-6 καθε χειμωνα και οχι μονο το καλοκαιρι...

    • Like 16
  12. Αρα μετα τον αυλητη (αληθεια, με τι εξωφυλλο θα μπει;) μενουν να μπουν 3 μεγαλες του Ροσα για κυριες ιστοριες δηλαδη μεχρι και Δεκεμβριο. Kαι λογικα μεχρι Μαρτη Απριλη θα μας παιδευουν με τις 4σελιδες ως κυριες.

    • Like 3
  13. Εχουμε μελλον ακομα..καλως εχοντων των πραγμταων -και με δεδομενο οτι δεν θα τολμησουν να βαλουν ως κυριες κατι 4σελιδες του Rosa- τον Γεναρη θα εχουμε το πρωτο τευχος μιας νεας εποχης, οπου εκει θα δουμε τι εχουν αποφασισει να κανουν με τον χαρακτηρα του περιοδικου στο εξης..Αν θα εχει μια κυρια ιστορια (Καστυ, Μπαρκς, Μοτούρα  ή ό,τι άλλο) και διαφορες συμπληρωματικες ή εάν θα είναι απλα ενας αχταρμας απο σκανδιναβικες δεκασελιδες...

    • Like 4
  14. Το πρόβλημα δεν ειναι οι διαφημιση. Η, ακομα και αν ειναι, αυτο δεν αφορα τον μεσο αναγνωστη του Κομιξ. Αυτο εχει να κανει με το αν θελει η εφημεριδα αν αυξησει τα κερδη της, ειναι δικο της θεμα.

     

    Ουτε αν θα μπανει αποκλειστικα Ροσα η Μπαρκς η ιταλικες ιστοριες τυπου Καστυ κ.ο.κ. Γιατι πολυ απλα, το Κομιξ θα πρεπε να ναι το σαλονι των εκδοσεων που θα τους χωραει ολους, και οταν λεμε ολους, εννοουμε τα αριστουργηματα του καθενος. Για τον Ροσα, θεωρω οτι πολυ σωστα μπαινουν τα απαντα του, γιατι ουτως η αλλως δεν εχει και απειρο ποσοτικα εργο και ακομα και οι χειροτερες ιστοριες του, ειναι μια χαρα και καθολου παιδιαστικες. Απλα δεν θα πρεπε να μπαινουν ολες οι ιστοριες του ως κυριες. Ναι φυσικα οι πολυσελιδες να μπουν, αλλα οι δεκασελιδες θα μπορουσαν απλως ναναι συμπληρωματικες μιας μεγαλης καλης ιστοριας του Καστυ. Επομενως δεν υπαρχει διλημμα Ροσα η ιταλικο κομιξ, ολοα χωρανε.

     

    Το προβλημα ειναι το μερακι οπως ειπαν και καποιοι παραπανω, και το λεω ως ενας απο τους δεινοσαυρους που ειχαν τρεξει στα περιπτερα να παρουν το 1ο τευχος του Κομιξ του Τερζοπουλου. Θα αναφερω ενα πολυ απλο παραδειγμα. Οταν ξεκινησαν με τον Ροσα επι Καθημερινης, θυμομαστε ολοι οτι αλλαξε το layout του εξωφυλλου απο κοκκινο σε μαυρο. Ισως για να κανουν το περιοδικο πιο ξεχωριστο. Καλως. Αλλαξε και  γραμματοσειρα στη ραχη του περιοδικου και μπηκε μια τεραστια που 9 στις 10 φορες, λογω μη κεντραρισμενης εκτυπωσης στο πιεστηριο, δεν συνεπιπτε παντα με τη ραχη του τευχους και επεφτε πιο πανω η πιο κατω, με αποτελεσμα να μη διακρινεται καν ο τιτλος του τευχους, να φαινεται μονο το πανω η το κατω μισο. Και σαν να μην εφτανε αυτο, στα τελευταια τευχη που για αλλη μια φορα αλλαξε το χαρτι και εβαλαν ενα (προφανως πιο φτηνο) λεπτοτερο, το παχος του τευχους μειωθηκε και ως εκ τουτου, με την ιδια τεραστια γραμματοσειρα στη ραχη πλεον ειναι αδυνατο να διακρινει κανεις τι γραφει. Αυτο το αναφερω γιατι ενω ειναι κατι που θα μπορουσε να λυθει χωρις το παραμικρο κοστος και χρονο (ποσο παιρνει δηλαδη να κανεις μια γραμματοσειρα απο 14αρα σε 12αρα), παραμενει ως εχει γιατι ως φαινεται κανεναν δεν ενδιαφερει η αισθητικη του περιοδικου. Τσαπατσοδουλεια το λεμε στο χωριο μου.

     

    Αυτο ηταν ενα μικρο μονο παραδειγμα που δειχνει μια ελλειψη ενδιαφεροντος. Προσωπικα αμφιβαλλω αν εχουν μεινει εστω και ενας απο το παλιο επιτελειο του περιοδικου. Απο κει και περα τα γραμματα εφυγαν, τα αρθρα συρρικνωνονται και ποιος ξερει τι αλλο θα ακολουθησει. Ισως, η επιλογη για φτηνιαρικο χαρτι να εχει να κανει με την αυξηση του τιραζ, ωστε να εχουν αποθεματα να βαζουν μεσα στην Καθημερινη σε περιπτωσεις στο μελλον οπως αυτες αυτον τον καιρο.

     

    Επιπλεον δεν θεωρω οτι χρειαζονται πανω απο 2-3 τιτλοι Ντισνευ στην Ελλαδα του 2020. Ενα Μικυ Μαους για ιστορικους λογους, ενα Κομιξ με πιο ενηλικο (αλλα οχι μονο) κοινο, και ισως ενα τριτο, το οποιο θα μπορουσε να ειναι το Σουπερ Μικυ, υπο πολλες προϋποθέσεις. Ειλικρινα δεν βλεπω λογω υπαρξης για το Ντοναλντ. Ολες οι υπολοιπες ιστοριες θα μπορουσαν να βγαινουν ως εξτρα εκδοσεις καθε Χριστουγεννα Πασχα και καλοκαιρι ξερω γω, χωρις το αγχος των πωλησεων, αν θα παει καλα ο τιτλος κτλ., γιατι ως μη περιοδικες εκδοσεις θα μπορουσαν να κανουν καριερα μεχρι και χρονια μετα ως ενθετα σε εφημεριδες, σε βιβλιοπωλεια και οπου αλλου. Ο κοσμος αλλαζει και ευτυχως η δυστυχως δεν ειναι ο ιδιος με το 1960 ουτε με το 2000, οπου σε εποχες προ ιντερνετ και προ συλλεκτικων εκδοσεων το Κομιξ ηταν μια οαση και μοναδικη πηγη ενημερωσης για τα τεκταινομενα της Ντισνευ για τον αναγνωστη της Ελλαδας. Πραγματικα θα προτιμουσα σημερα 2 καλους, δυνατους τιτλους με χαρακτηρα, συνεπεια και μερακι συν τις ειδικες συλλεκτικες εκδοσεις (τομοι Σκαρπα κτλ.), παρα μια πληθωρα περιοδικων σε πατσαβουροχαρτο με random υλικο μεσα, οπως γινεται σημερα σε μεγαλο βαθμο.

     

    Για την τσαπατσοδουλεια με τον Σκαρπα δεν θα τα ξαναπω. Θα μπορουσε να ειναι μια εκδοση διαμαντι που θα εμπαινε σε βιλιοθηκες και θα εμενε εκει για πολλες γενιες...αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.

     

    Προσωπικα τους εχω στειλει ημεηλ με τις αποψεις μου και θα προετρεπα να το κανετε ολοι, οσοι αγαπατε το περιοδικο. Ισως αν δουν την αγαπη του κοσμου μετα απο τοσα χρονια, να ειναι αυτο μια σπιθα και για αυτους και να δουμε ευχαριστες αλλαγες...

    • Like 10
    • Ευχαριστώ 1
  15. Να προτεινω κατι; Να στειλουμε γράμματα στη σύνταξη όλοι όσοι μπορούμε, εκφράζοντας το τι μας αρεσει, τι δεν μας αρεσει και ρωτώντας τα μελλοντικά πλάνα τους; Έχω να το κανω απο εποχές Τερζόπουλου..

    • Like 4
    • Ευχαριστώ 1
  16. Ωραία νέα και ελπίζουμε σε μία ακόμα αλλαγή χαρτιου, μεγέθους, γραμματοσειρών και γιατί όχι και layout εξωφύλλου, αφου δεν μπορούν να κρατήσουν μια σειρά με σταθερή εμφάνιση ας της αλλάξουν λοιπόν τα φώτα για άλλη μια φορά και ας το εκδώσουν σε μέγεθος Μίκυ Μάους φέτος και του χρόνου σε Α3.

    • Like 5
    • Αστείο 3
  17. Εχει αλλαξει η ποιοτητα του χαρτιου μεσα στο τευχος ή είναι η ιδεα μου; Επισης, το εξωφυλλο του επομενου τευχους είναι πραγματικα πολυ πρωτοτυπο και ομορφο!

    • Like 6
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.