Μετάβαση στο περιεχόμενο

cypavlos

Members
  • Περιεχόμενο

    670
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Κερδισμένες ημέρες

    9

Όλα όσα δημοσιεύθηκαν από cypavlos

  1. Θα χρειαστει ισως να αντικατασταθουν τα διαφορα λινκ που εχουν αναρτηθει απο το inducks και ειναι απο την αλλαγη σερβερ και πριν αφου δεν ανοιγουν σωστα. Οσες φορες γινοταν κατι τετοιο στο παρελθον αλλαζε και κατι στο λινκ "https//------" τους.
  2. Καπως ετσι. Κοιτωντας την ιστοσελιδα τους και το ποσα ειδη εντυπων-ενθετων τυπωνουν και το πως διαφημιζουν αυτα, ειναι η ιδια διαφημιστικη νοοτροπια για ολα. Περσι αν θυμαμαι καλα ειχαμε και αυτοματοποιημενη απαντηση οτι θα μας απαντησουν. Φετος ακομα και το "ρομποτ" πηγε για μπανιο. Μονον οι αδειες ειναι η μονη σιγουρη πληροφορια.
  3. Τους εστειλα ενα μηνυμα πριν καιρο, σημερα πηρα μια τυπικη απαντηση και βαζω κατω το κομματι που αφορα τους τομους Σκαρπα. Η μονη περιπτωση να ξερουμε τι θα γινει φετος ειναι αν και οταν βγουν νεες αδειες εκδοσης τομων που οι μερακληδες του φορουμ θα μας ενημερωσουν εγκαιρως. Δεν ειδα ακομα κατι. "Για νέες κυκλοφορίες Disney παρακαλώ μείνετε συντονισμένος, θα ανακοινωθούν νέα αμέσως μόλις υπάρχουν."
  4. 1.3.1951 - 1.3.2023 Επετειος 72 ετων
  5. cypavlos

    ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

    Επετειος πρωτης μερας κυκλοφοριας, 69 χρονια πριν. Ευχαριστω ιδιαιτερως οσους βαζετε εξωφυλλα και καρτες κι ολα τα υπολοιπα. Οι περισσοτεροι δεν ειχαν ποτε πληρη συλλογη, αρκετοι απο την προηγουμενη γενια ισως να μην ειχαν ουτε ενα τευχος, ποσο μαλλον αυτης της γενιας. Ελπιζω οτι καποια στιγμη θα εχουμε και τα τευχη στο φορουμ.
  6. Θα ηθελα να ηξερα ποια εικονα αντιστοιχει με ποιον μηνα κι επειδη ειναι 12 εικονες μαζι με το εξωφυλλο, ισως να χρησιμοποιηθηκε η ιδια εικονα και για καποιο μηνα. Ειναι λιγο παραξενες οι φωτογραφιες, μοιαζει σαν καποιος να εκοψε τις ημερομηνιες και να αφησε μονο την εικονα. Που ναξεραν οτι μερικες δεκαετιες μετα θα συνεχιζε να υπηρχε τοσο ενδιαφερον.
  7. Περιεχομενα δεν εχουμε αλλα μην ξεχνατε οτι εχουμε στη διαθεση μας παντα το inducks. Εκει εχουμε καθε δυνατοτητα να δουμε περιεχομενα με πολλες λεπτομερειες. Ευχαριστω οσους σκαναρετε σε τοσο καλη ποιοτητα.
  8. Επαναφερω το θεμα για να το θυμηθουμε. Κι ομως εγινε η εκπληξη και ανατυπωθηκε το 2013 στα Μεγαλα Σηριαλ Νο42. Τωρα η πιο προσφατη στα Απαντα Σκαρπα τομοι 43+44 (2022) Επομενη ανατυπωση... σε 9-10 χρονια!!!!!
  9. Νομιζω οτι αρκετα σχολια για την Δυναστεια των Ντακ ηδη υπαρχουν στα θεματα που αφορουν τα τομακια της. Ο,τι κι αν γραψει καποιος καπου οτι η μια ιστορια ειναι το ενος ή του αλλου, φαινεται κι απο το σχεδιαστικο στυλ ποιανου ειναι και στην δυναστεια οι 3 ειναι του Καρπι (2, 3, 5). Οχι δεν θα τυπωθουν αλλες ιστοριες τυπου χαμενα επεισοδια στα Απαντα. Ξερουμε οτι εχουμε ακριβως ο,τι υπαρχει στους ιταλικους τομους. Υπαρχουν δυο subseries που μπορειτε να δειτε στο inducks, η μια ειναι η κανονικη για την δυναστεια κι η αλλη ειναι τα παραλειπομενα. Στα παραλειπομενα εχουμε μονο 3 ιστοριες που οι 2 υπαρχουν στα ελληνικα, στα Ντοναλντ Τερζοπουλου 80 και 104. Η αλλη ειναι στο τοπολινο 2027. Δεν ξερω γιατι φτιαχτηκαν δυο υποσειρες και γιατι δεν ειναι μονο μια. Ακομα κι αν πρεπει να υπαρχουν δυο υποσειρες θα μπορουσε η μια να εχει μονο τις 8 αρχικες κι η αλλη τις υπολοιπες. Γιατι στην κανονικη λιστα περαν των 8 αρχικων ιστοριων εχουμε αλλες δυο, η μια βραζιλιανικη κι η αλλη η ιταλικη που ειναι στο Μικυ Μαους 2061, που εχει και το αναλογο εξωφυλλο. Στην καταγραφη της την εχει σαν "κεφαλαιο Β εξτρα" ενω την βραζιλιανικη σαν "κεφαλαιο 5.5". Δεν εχω δει στη λιστα καποιο ξενογλωσσο τευχος που να υπαρχουν ολες μαζεμενες, δηλ. οι αρχικες και τα "χαμενα επεισοδια". Και κατι που δεν αναφερουμε συχνα, περαν των ιταλικων τομων, μονο εμεις στην Ελλαδα εχουμε τομους και τωρα αρχιζουν οι γαλλοι. Κατι παρομοιο ειχαμε και με τα Απαντα Καρλ Μπαρκς, περαν των ελληνικων υπαρχουν μονο στα γαλλικα και στα ισπανικα. Οι Γαλλοι εχουν τομους οπως τους πολυσελιδους ιταλικους, ενω και οι Ισπανοι τομους οπως οι ελληνικοι, αλλα αυτοι τυπωσαν τον τομο 48, που εμεις δυστυχως δεν εχουμε. Οι τομοι 44 και 45 θα κυκλοφορησουν 20 και 27/11.
  10. Βγηκε κι ο πρωτος τομος της Δυναστειας. Καταφεραν τελικα να βγαλουν ενα πολυ καλο τομο 180 σελιδων. Βρηκα πολυ καλη την διαμορφωση με τα αρθρα στην αρχη και το τελος, οπου καμαρωνουμε και την υπεροχη διαφημιση του Τερζοπουλου στη σελιδα 160. Παροτι στα ελληνικα βγηκε μονο στα Μεγαλα Μικυ 48 και 49 την θεωρω την πιο καλοφτιαγμενη διαφημιση, ανταξια να μπει σε καδρο. Ο τομος περιεχει στην αρχη και τα νομισματα που κυκλοφορησαν στην Ιταλια. Στην σελιδα 9 γραφει για τις ανατυπωσεις/επανεκδοσεις ομως αφορουν την Ιταλια. Θα ηταν εκπληξη αν περιλαμβαναν τις ελληνικες ανατυπωσεις του τομου, γι'αυτο και τις υπενθυμιζω εδω γιατι ολο και καποιος θα θελησει να κανει καποια συγκριση μεταφρασης. ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 270-277 (1971) ΤΟΜΑΚΙ (1981) ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 1344-1351 (1992) ΤΟΜΑΚΙ (2003) ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΡΙΑΛ 42 (2013) ΑΠΑΝΤΑ ΣΚΑΡΠΑ 43-44 (2022) Ηδη εχει φτιαχτει καταγραφη του τομου στο inducks. Τελος, στην σελιδα 13 υπαρχει μια παραπομπη καρε στην ταινια Ζεις μοναχα δυο φορες. Ειναι παραλειψη που δεν αναφερεται οτι ειναι ταινια 007 Τζαιημς Μποντ. Ο Σκαρπα παντα ηταν ενημερος για οσα γινονταν οπουδηποτε κι ας μην υπηρχε κανενος ειδους ιντερνετ να βλεπεις αμεσα τι γινεται ή να εχεις φωτογραφιες υψηλης ευκρινειας. Ομως το μερακι ενος κλασικου δημιουργου ηταν αρκετο ωστε να ειναι αυτες οι ιστοριες αξεχαστες.
  11. Επιτελους ξανα ΣΚΑΡΠΑ!! Ο τομος δεν περιεχει περιεχομενα κι ετσι καταγραφω οτι ολες οι ιστοριες προερχονται απο τον ιταλικο τομο 21. Αναμενω ενα ωραιο αρθρο και απο τον κομιξ βικι και απο αλλους μερακληδες. Αυτος ειναι ο τομος 42 κι επειδη δεν υπαρχει μεσα καμμια ιστορια απο την δυναστεια των Ντακ, θα την δουμε στους δυο επομενους τομους προερχομενη απο τον ιταλικο τομο 22. Κι αφου λοιπον η δυναστεια θα ειναι σε δυο τομους αποκλειστικα αφιερωμενους σε αυτην, τοτε η ιστορια του Φαντομ Ντακ θα ειναι αυτη που υπαρχει στον ιταλικο τομο 23. Οσοι εισαστε νεοι ντισνευικοι, μπορει φετος το δειγμα Σκαρπα να ειναι αριθμητικα φτωχο, αλλα θα εχετε ενα πολυ καλο και χορταστικο κομματι. Γιατι και την ιστορια της Δυναστειας των Ντακ να ειχαμε μονο, αυτη ειναι απο τις καλυτερες περιπετειες του ειδους με συνεργασια Σκαρπα και Καρπι στο σχεδιο, των δυο κλασικοτερων δημιουργων των ιταλων, σε σεναριο του Γκουιντο Μαρτινα, που μαζι με τον Ροντολφο Τσιμινο μας εχουν χαρισει τις περισσοτερες ιστοριες που εχουμε στα παλια ελληνικα ντισνευ, απο ιταλικης προελευσης. ENJOY
  12. Εχουν ανακοινωθει και οι ημερομηνιες κυκλοφοριας των τομων. Τομος 42 = 16/10 Τομος 43 = 23/10 Τομος 44 = 20/11 Τομος 45 = 27/11
  13. Οι απαντησεις ειναι στο inducks, στους ιταλικους τομους. Η πρωτη εμφανιση-ιστορια του Φαντομ Ντακ ειναι του Καρπι και δεν ειναι τυπωμενη στα ιταλικα Απαντα Σκαρπα. Η δευτερη ιστορια ειναι του Σκαρπα, ειναι στον ιταλικο τομο 23 και εχει ελληνικους τιτλους Ο θριαμβευτης και Φαντομ Ντακ εναντιον Φαντομια (με ανατυπωση στα Μικυ Μαους 458, Κλασικα 28, 83, Μεγαλα Σηριαλ 40). Ο Αυθεντικος Τιμωρος ειναι η τριτη ιστορια του Φαντομ Ντακ, ειναι του Σκαρπα και εχει τυπωθει στον ιταλικο τομο 24. Στο αρθρο του κομιξβικι βλεπουμε τιτλους τομων και φαινεται πως εχουν απλωσει αντι δυο σε 3 ή 4 ελληνικους τομους τις ιστοριες της Δυναστειας των Ντακ και θα ειναι μεγαλη εκπληξη να συμπεριλαβουν και αυτην του Καρπι, λογω του τιτλου "Τιμωρος". Πρεπει να εννοουν την τριτη ιστορια. Οπως κι αν τυπωθουν οι τομοι, ευπροσδεκτοι θα ειναι.
  14. Δεν υπαρχει καμμια σωστη αναγνωση για κανεναν δημιουργο. Με σειρα μπορειτε να διαβασετε μονον τις ιστοριες που ειναι συνεχειες ή παρεμφερεις. Σε καθε περιπτωση ειναι εντελως υποκειμενικο το θεμα ακομα και για το ιδιο το ατομο. Ο καθενας εχει τα δικα του/της κριτηρια, ειδικα αν δεν εχει ξαναδιαβασει κατι. Εγω δεν ειχα ποτε μου καποια ελληνικα κομικς κι αν τα αποκτουσα θα εψαχνα πληροφοριες τι ιστοριες εχουν, αν ειναι σε συνεχειες ή αυτοτελεις. Απο το πρωτο τευχος θα αρχιζα κι οταν εφτανα μεχρι το τελευταιο τευχος θα εβγαζα καποια πρωτα συμπερασματα. Επειδη υπαρχουν και οι αναγνωρισμενες αξιες διαχρονικα, οι κλασικοι, σιγουρα με τον Μπαρκς μπορει καποιος να διαβαζει συνεχεια τις ιστοριες του κι απο την αρχη χρονολογικα, κι απο το τελος προς την αρχη, αλλα και με τυχαια επιλογη, οπως τις βρισκουμε στα ελληνικα ντισνευ. Και κουτουρου να παρει καποιος τομους θα περασει καλα.
  15. Υπαρχει σειρα στους τομους Μπαρκς κι αυτο φαινεται στην πλατη. Αν θες την χρονολογικη σειρα αρχιζεις απο τους 33-43, προχωρας στους 1-32 και καταληγεις στους 44-47. Οσον αφορα τον ιταλικο τομο 48 (στα ελληνικα πηρε τη θεση του οι Επιγονοι μια εκτος σειρας ελληνικη εκδοση) απο το inducks βλεπουμε οτι εχει αρκετα αρθρα αλλα το κεντρικο ειναι 117 σελιδες. Καποτε προτεινα στην Καθημερινη μεσω μεηλ να το τυπωνει στο Κομιξ τμηματικα. Εχει ομως και μερικα στριπ του Ταλιαφερρο με το plot να ειναι του Μπαρκς, ειναι μερος του 5σελιδου αρθρου και ειναι εποχης 1938/39 πριν να αρχισει την γνωστη δημιουργικη καριερα του.
  16. Για ολα αυτα υπαρχει απαντηση στο inducks. Το εξωφυλλο του 39, οπως και μερικα αλλα εξωφυλλα, ειναι δημιουργημα του Χρηστου Τερζοπουλου. Ελληνες δημιουργοι ντισνευ, ντοπιοι, δεν υπαρχουν. Δεν ειναι οπως με τον Μπλεκ που κυκλοφορει τωρα στα ΝΕΑ με νεες ιστοριες απο ελληνες. Δημιουργοι ελληνικης καταγωγης υπαρχουν αλλα εχουν ασχοληθει κυριως με τα animation.
  17. Ειναι παρα πολλα τα εξωφυλλα που ειναι ακριβης ανατυπωση κι ακομα περισσοτερα αυτα που ειναι ομοια. Το inducks ειναι η πηγη που θα σας βοηθησει. Επισης ο Κριτων ειχε ενα μπλογκ με πολλη θεματογραφια και μεταξυ τους ειχε και για τα εξωφυλλα. Αν θυμαμαι καλα λεγοταν Το Παταρι. Υπαρχουν και ελληνικα wikia που αρκετη θεματογραφια ντισνευ κι ισως και για τα εξωφυλλα. Αν θα τα μεταφερετε και στο φορουμ θα ειναι πολυς κοπος.
  18. για τις πολλες και λεπτομερεις ερευνες σας για τα ονοματα. Κοιτωντας τα ποστ ειδα οτι εχει καταγραφει η πρωτη του εμφανιση αλλα χωρις την ελληνικη του ανατυπωση. Ο Τονυ Στρομπλ που εφτιαξε τον Μομπυ Ντακ εφτιαξε και τον Dimwitty. Ομως η πρωτη του εμφανιση δεν ηταν διπλα στον Μομπυ αλλα με τον Ντοναλντ και πρεπει να εχει καποιος το Μεγαλο Μικυ 23 για να την διαβασει στην μοναδικη της εκδοση. Η πρωτη με τον Μομπυ που εχουμε στα ελληνικα, συμφωνα με την σειρα του inducks, ειναι τυπωμενη στα Μεγαλα Μικυ 85, 219, 336. Το εξωφυλλο στο 85 ειναι το πρωτο του στην Ελλαδα. To οριτζιναλ του μπορειτε να το δειτε στο πρωτο ποστ του θεματος. Το ελληνικο ειναι στο αρχειο του φορουμ.
  19. Αυτο βρηκα στο αρχειο μου. Το ειχα φωτογραφισει πριν πολλα χρονια (ισως και 15) με μια digital φωτογραφικη.
  20. Για διαφημιση της Ιστοριας και Δοξας υπαρχουν δυο κωδικοι. Xgr MIK 48 στα Μεγαλα Μικυ 48 και 49 & Qit GSD 22H απο τον ιταλικο τομο Σκαρπα 22. Μπορουν να συνδεθουν μεσω refer.
  21. Δεν υπαρχει στο inducks καταγραφη απο ποιο Φανταζιο ειναι. Στο inducks εχει κωδικο Xgr MIK 48 και γραφει οτι ειναι τυπωμενο μονο στα Μεγαλα Μικυ 48 και 49. Ειχα την εντυπωση οτι υπηρχε και σε Μικυ Μαους αλλα τσεκαροντας αυτα που ειναι κατω απο το 270 στο ιντακς ειδα οτι ειχαν την διαφημιση με το τευχος 270. Αυτη η διαφημιση ειναι ισως η πιο ωραια, η πιο εμφανισιμη, αυτη που αξιζει να γινει καρδο. Κι ομως οι ιταλοι δεν την αγνοησαν. Ειναι στο ιταλικο τομο 22 αλλα με κωδικο Qit GSD 22H γιατι αυτος που κατεγραψε τους τομους δεν σκεφτηκε να την ψαξει. Θα πρεπει να γινει τουλαχιστον μια διασυνδεση των δυο κωδικων μεσω refer. Κι οταν (αν) τυπωθουν οι τομοι Σκαρπα με την Ιστορια και Δοξα ελπιζω οτι θα την περιλαβουν κι αυτη την εικονα.
  22. σε οποιους το ανακαλυψαν. Δεν ειναι δυο τα τευχη αλλα τρια με ενιαια εικονα, τα 425-426-427. Προερχεται απο το Uncle Scrooge 451 που κυκλοφορησε το 2019. Συμφωνα με το inducks το εξωφυλλο του Ματσαρελλο εχει σχεση με την ιστορια που βρισκεται στα Μικυ Μαους 395-398.
  23. Αυτη η ιστορια εχει τυπωθει μονο μια φορα στα ελληνικα κι ετσι δεν εχουμε κανενα αλλο δικο μας δειγμα. Η αρχικη εκδοση στα ιταλικα ειναι απο το 1961 και μεχρι το 2014 που βγηκε ο ιταλικος τομος υπηρξαν ενδιαμεσα 6 ανατυπωσεις. Δεν ξερω απο που επιλεγουν αλλα οι ιταλοι συνηθιζαν οταν εφτιαχναν τα ιταλικα κλασικα να ενωναν ιστοριες με σχεδια απο αλλο σχεδιαστη. Σε πολλα ελληνικα κλασικα ντισνευ οι ενοποιημενες ιστοριες ειναι σε σχεδια του Περεγκο που ξεχωριζει πολυ απο το αρχικο σχεδιο. Δεν πολυαρεσει το σχεδιαστικο στυλ του ομως πολλα απο τα εξωφυλλα του Μικυ Μαους που ειναι αγαπημενα σε πολλους να ξερετε οτι ειναι δικα του σχεδια. Προσωπικα θα προτιμουσα να ανεθεταν στον Καστυ να ξανασχεδιαζε πολλα απο αυτα ωστε να ηταν μια οσο πιο κοντινη με το σχεδιο Σκαρπα αποδοση ιστοριας και τα αρχικα σχεδια να τα εβαζαν σε καποιο αρθρο.
  24. Υπαρχει μια μεγαλη πολυπλοκοτητα στο πως ειναι το ιντεξ του Μπαρκς. Ενω πολλων αλλων δημιουργνω ειναι μια απλη λιστα οτι σχεδιασε τοσες ιστοριες και ξεμπερδευουμε, με αυτον εχουμε ενα σωρο λιστες/κατηγοριες. Π.χ. η ιστορια "Ατρομητη και Ριψοκινδυνη" απο μια αποψη μπορει να θεωρηθει η τελευταια του αν η ερευνα αφορα μονο το σχεδιο. Αυτη η ιστορια μας δινει την αφορμη να δουμε και αλλες κατηγοριες μπαρκσικης καταγραφης των ιστοριων, δηλ. date the story was created και date of first publication. Ορεξη ναχεις να φτιαχνεις λιστες! Ειναι τοσο ξεχωριστος δημιουργος που υπαρχει ξεχωριστη ημερομηνια για την καθε ιστορια για το ποτε φτιαχτηκε, ποτε ολοκληρωθηκε. Η αλλη ημερομηνια ειναι η επισημη πρωτη εμφανιση της σε κομικ, κατι οπως το πρωτη μερα κυκλοφοριας των γραμματοσημων. Αυτη ειναι ομως η ημερομηνια που λαμβανεται υποψιν για ολα. Βασικα ψαχνουμε 3 κατηγοριες : σεναριο+σχεδιο, μονο σεναριο, μονο σχεδιο. Στον Μπαρκς ψαχνουμε και την πλοκη, σε αλλους ψαχνουμε ακομα και το μεγανωμα. Η επισημη λιστα του ειναι αυτη που εχει και το σεναριο και το σχεδιο. Γι'αυτο μπορει να θεωρηθει τελευταια του και μια αλλη "διορθωμενη" εκδοχη που βρηκα στο ιντακς και ειναι η ιστορια "Φαρσα ή Κερασμα" (11 σελιδες)(Κομιξ 173, Τομος 5). Εχει φτιαχτει το 1952 αλλα αυτη η εκδοχη τυπωθηκε το 1978. Η αρχικη μορφη της, με 23 σελιδες τυπωθηκε κανονικα το 1952 (Κομιξ 173, Τομος 5). Υπαρχει και η σχετικη αρθρογραφια στο 173 που περιεχει και τις δυο εκδοχες. Το τευχος ηταν αφιερωμενο στην Φουρκα. Για το σεναριο εχουμε σοβαρο προβλημα για το ποια ειναι προς το παρον η τελευταια του γιατι δεν εχουμε τις ημερομηνιες οταν βαζουν plot, script στο ιντακς και εχει διπλα το ονομα του Μπαρκς. Απο την ερευνα που εκανα τωρα μου βγαζει στο τελος αλλες ιστοριες π.χ. μια του 2011 που τυπωθηκε μονο στο Κομιξ Β 20 με τιτλο "Ενας Κροισος ηρθε για δειπνο" που εχει πλοκη Μπαρκς και Λαστινγκ, σεναριο 7 αρχικων σελιδων του Μπαρκς και υπολοιπες του Λαστινγκ και σχεδιο Γιππες. Ευτυχως στο Κομιξ υπαρχει και αρθρο. Τετοιες ιστοριες δεν υπαρχουν ομως στις γνωστες ξενογλωσσες εκδοσεις και μονον ενας εξτρα τομος αφιερωμενος σε αυτες θα τις μαζευε ολες, εκτος κι αν βρεθουν νεοι επιγονοι κι αρχισουν τα δικα τους re-used. Ο Μπαρκς δεν σε αφηνει να βαρεθεις γιατι περαν της δικης του πρωτοτυπιας στο πως εφτιαχνε τις ιστοριες του, οι διαφοροι εκδοτες εφαρμοζαν τις δικες του "ιδεες" π.χ. πετσοκοβαν ιστοριες για τον ενα ή τον αλλο λογο, οι ερευνητες κι οι θαυμαστες του ανακαλυψαν ενα σωρο υλικο αγνωστο και ξεχασμενο και το εφεραν στην επιφανεια. Γι'αυτο και εχουμε τοσες εκδοχες ιστοριων του απο επιγονους ή συνεχεις των ιστοριων του π.χ. απο τον Ντον Ροσα, ή εχουμε re-used art και πολλα πολλα αλλα. Υπαρχει πολυς ογκος αρθρογραφιας γιατι κι ο ιδιος αφησε την παρακαταθηκη του.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.