Jump to content
  • Announcements

    • Valtasar

      Το GreekComics ψηφίζει!   02/12/2018

      Ψηφίστε τα αγαπημένα σας κόμικς για την χρονιά που πέρασε στην ενότητα ΝΕΑ του GreekComics ή στις δημοσκοπήσεις που φαίνονται καθημερινά στο δεξί μέρος της κεντρικής σελίδας!
Sign in to follow this  
Θρηνωδός

WROC DO MNIE, JESZCZE RAZ ( COME TO ME AGAIN ) [ BARTOZ SZTYBOR, WOJCIECH STEFANIEC ]

Recommended Posts

001.jpg003.jpg

 

Το συγκεκριμένο κόμικ μου το είχε προτείνει μια Πολωνή φίλη πριν ένα χρόνο και κάτι. Η οποία φίλη διαβάζει στο 90% πολωνικά κόμικ (τα οποία είναι υπολογίσιμος αριθμός) που δυστυχώς σπάνια μεταφράζονται στα Αγγλικά. Το "Wroc do mnie, jeszcze raz" είναι γραμμένο από τον Bartosz Sztybor, έναν από τους πλέον γνωστούς σύγχρονους underground κομίστες στην Πολωνία, και σχεδιασμένο από τον Wojciech Stefaniec, έναν από τους γνωστότερους σχεδιαστές εντός χώρας αντίστοιχα. 

 

004.jpg062.jpg077.jpg

 

Οι δημιουργοί προσπαθούν με μια μείξη ελάχιστου κειμένου, έντονων ελαιογραφιών και κολάζ πραγματικών φωτογραφιών γυμνών κορμιών να βοηθήσουν τον αναγνώστη να καταλάβει την τρικυμία που επικρατεί στο μυαλό ενός εθισμένου στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αυτό το παράδοξο αποτέλεσμα που προκύπτει ίσως ξενίσει κάποιους και γοητεύσει άλλους, εγώ ακόμα είμαι κάπου στην μέση. Η παλέτα χρωμάτων είναι σε κάποιες σελίδες που συνάδουν με στιγμές διαύγειας του πρωταγωνιστή πολύ έντονη και φωτεινή, σε άλλες που ο πρωταγωνιστής βυθίζεται στην αυτολύπηση επικρατεί μόνο το μαύρο και το γκρι. Ενίοτε, πολλά μονοσέλιδα άνετα θα ήταν πίνακες μοντέρνας τέχνης. 

 

052.jpg053.jpg

 

Αυτό που μου κράτησε έντονα το ενδιαφέρον είναι πως με το στήσιμο του κόμικ, ποτέ δεν είσαι σίγουρος σαν αναγνώστης αν ένα συμβάν που διαβάζεις τώρα έλαβε μέρος στην πραγματικότητα του χρήστη ή στα όνειρα του. Είναι τόσο καλά συνδεδεμένο όλο το έργο που εξαφανίζονται τα λογικά νοηματικά πηδήματα και απλά αφήνεσαι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας όντας ελάχιστες φορές σίγουρος για το ποια είναι ποια, και πότε. Αυτό το αφηγηματικό κολπάκι ο Sztybor το ενισχύει παίζοντας καθ'όλη την διάρκεια του κόμικ κυρίως με δύο εκφράσεις, τις "I Fall Asleep" & "I Wake up" που μπάινουν παντού και σε μπερδεύουν ακόμα περισσότερο, μέχρι να τελειώσει με τα "I'm asleep" και "Silence" αφήνοντας τον καθένα να βγάλει τα προσωπικά του συμπεράσματα για την τύχη του πρωταγωνιστή. 

 

071.jpg078.jpg086.jpg

 

Το κόμικ κυκλοφόρησε από την Πολωνική εκδοτική Timof Comics το 2015 ενώ η Europe Comics το έβγαλε σε ψηφιακή μορφή στα Αγγλικά τον Μάρτιο του 2017 με τον τίτλο "Come back to me again" στις 84 σελίδες. Αξίζει σίγουρα μια ματιά, έτσι για κάτι τελείως διαφορετικό. 

 

:alex: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προς στιγμήν σκέφτηκα να το ψάξω καθαρά για να μπορώ μετά να το θάψω έχοντας την γνώση ότι το έχω διαβάσει κι όλας. Εν συνεχεία συλλογίστηκα πως μάλλον επέλεξες τις καλύτερες σελίδες για να μας δείξεις. Οπότε παίρνω τ'άλογο μου και φεύγω καλπάζοντας προς την ελευθερία! :)

 

3ed243d5bbd8332d421e9bdec386ec95--bo-derek-star-pics.jpg

 

 

:cheers5: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπομονή, 15 μέρες έμειναν :D 

 

Να ξέρεις ένας gęrmąńićuś στο polishcomics.pl κράζει αυτή τη στιγμή τον μπλε κομήτη :lol::lol: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.