Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ


Ion

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  940
  • Content Count:  4356
  • Reputation:   35540
  • Achievement Points:  4409
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6161 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΒΑΒΟΥΡΑ


Στις 15 Ιουνίου 1981 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πολυθεματικό περιοδικό Βαβούρα, γεμάτο μικρές ιστορίες βρετανικής κυρίως προέλευσης. Αν και το περιεχόμενο του περιοδικού ήταν ασπρόμαυρο, τα εξώφυλλα ήταν έγχρωμα προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Ποιοι ήταν όμως οι ήρωες που συναντούσαμε στα εξώφυλλα του Βαβούρα; Και ποιος είναι ο δημιουργός τους;
 

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

Vavoura_0001.jpg

 

Στο 1ο τεύχος του Βαβούρα συναντάμε τον Μικρό Κονγκ του Robert Nixon, μιας και οι Εκδόσεις 2001 είχαν αγοράσει τα δικαιώματα της βρετανικής Fleetway και η ύλη του περιοδικού επρόκειτο να περιλαμβάνει σχεδόν κατά αποκλειστικότητα βρετανικά στριπ. Έτσι ως το τεύχος 8 βλέπουμε εξώφυλλα που είχαν δημοσιευτεί πρωτύτερα στη Βρετανία, ενώ και σε λίγα μετέπειτα τεύχη του Βαβούρα δημοσιεύονται αντίστοιχα εξώφυλλα (π.χ. 28, 36). Οι Εκδόσεις 2001 όμως είχαν αγοράσει και τα δικαιώματα της ισπανικής Bruguera, κάτι που ήταν εμφανές στην ύλη του περιοδικού μόνο από την Οδό Τρέλας 13 στο οπισθόφυλλο. Έτσι, από το τεύχος 9 θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται γελοιογραφίες βασισμένες στα κόμικς της Bruguera, που προσέφεραν άφθονο γέλιο στους αναγνώστες του Βαβούρα. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιους ισπανούς ήρωες φιλοξένησαν τα εξώφυλλα αυτά.
 

 

Zipi y Zape

 

Στο τεύχος 9 στις 15 Οκτωβρίου 1981 εμφανίζονται στο εξώφυλλο του Βαβούρα ο Zipi και ο Zape. Τα περισσότερα μάλιστα εξώφυλλα του Βαβούρα κοσμούνται από τους ήρωες αυτούς. Πρόκειται για δημιούργημα του Ισπανού κομίστα Jose Escobar Saliente (1908 – 1994), πιο γνωστού σαν σκέτο Escobar. Η σειρά αυτή δημιουργήθηκε το 1946 και δημοσιευόταν στα περιοδικά "Pulgarcito", "Mortadelo" και "Zipi y Zape" των ισπανικών εκδόσεων Bruguera. Αργότερα οι ιστορίες συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν και σε ανεξάρτητα άλμπουμ. Θεωρείται η δεύτερη πιο δημοφιλής ισπανική σειρά μετά το "Αντιρίξ και Συμφωνίξ". Η κάθε ιστορία διαρκούσε από 1 έως 8 σελίδες.

 

Vavoura_0009.jpg

 

Πρωταγωνιστές της σειράς είναι δύο δίδυμα, ο Zipi (ο ξανθός) και ο Zape (ο μελαχροινός). Τα πιτσιρίκια είναι απίστευτα άτακτα και δεν χάνουν ευκαιρία να προκαλέσουν φασαρίες και σκανδαλιές. Τα ονόματά τους προέρχονται από την ισπανική λέξη "zipizape" που σημαίνει "αναταραχή". Ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι τρελαίνονται για την μπάλα, καθώς ο Zipi είναι οπαδός της Real Madrid και ο Zape της Barcelona. Αν και σπάνια κάθονται φρόνιμα, υπάρχουν φορές που προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Αφιέρωμα για τους δύο ήρωες και εδώ.
 


Pepe Gotera y Otilio

 

Στο εξώφυλλο του τεύχους 29 που κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου 1982 κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο Βαβούρα ο Pepe Gotera και ο Otilio. Πρόκειται για δημιούργημα του Ισπανού κομίστα Francisco Ibáñez (Αντιρίξ & Συμφωνίξ, Οδός Τρέλας 13, Φασόλας). Η σειρά ξεκίνησε να δημοσιεύεται στις 2 Απριλίου 1966 στο 269ο τεύχος του περιοδικού "Tio Vivo" των εκδόσεων Bruguera.
 

Vavoura_0029.jpg

 

Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν ένα συνεργείο αυτοκινήτων, όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να επιδιορθώσουν τα χαλασμένα οχήματα είναι τελείως ανορθόδοξοι και προκαλούν την οργή των πελατών τους. Ο Pepe Gotera (ο αδύνατος με το μουστάκι) είναι το αφεντικό του συνεργείου, αυτός που δίνει τις εντολές και δε λερώνει ποτέ τα χέρια του. Ο Otilio είναι ο μηχανικός από του οποίου τα χέρια περνάνε τα πάντα, και βέβαια είναι και αυτός που πληρώνει τα σπασμένα κάθε φορά. Πάντως εκτός από οχήματα, πολλές φορές καταπιάνονται και με άλλου είδους μηχανήματα, πάντα με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα.


Mortadelo y Filemon

 

Ή πιο γνωστοί στην Ελλάδα ως Αντιρίξ & Συμφωνίξ. Εμφανίζονται για πρώτη φορά σε εξώφυλλο του Βαβούρα στο τεύχος 42 που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου 1983. Στην Ελλάδα τους ξέραμε ήδη από της έκδοση της Oscar Press, έτσι μου κάνει μεγάλη εντύπωση η απόδοση του ονόματος του Συμφωνίξ σε "Μπάμπης" στο εξώφυλλο 56. Δημιούργημα φυσικά του Ισπανού κομίστα Francisco Ibáñez. Πρωτοεμφανίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 1958 στο 1394ο τεύχος του περιοδικού "Pulgarcito" των ισπανικών εκδόσεων Bruguera και θεωρείται η πιο δημοφιλής ισπανική σειρά κόμικ.
 

Vavoura_0042.jpg

 

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι πράκτορες μιας μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών και αναλαμβάνουν κάθε είδους επικίνδυνες αποστολές. Ο Αντιρίξ έχει τη μοναδική ικανότητα να μεταμφιέζεται σε οτιδήποτε βάλει ο νους του, ο Συμφωνίξ όμως που είναι αρκετά αρνητικός και πιο αγχώδης εκνευρίζεται με τις μεταμφιέσεις του συναδέλφου του. Γενικά ακόμα και όταν φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους, πάντα θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες που προκαλούν όμως πολλά γέλια.



Ornelo

 

Τεύχος 106 και στο εξώφυλλο του Βαβούρα εμφανίζεται ένας ακόμα ήρωας με στολή ιππότη. Πρόκειται για τον Ornelo, δημιούργημα των Ισπανών αδερφών Carlos και Luis Fresno, με ιστορίες που διαδραματίζονται στο μεσαίωνα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1980 στο περιοδικό "Zipi y Zape" των εκδόσεων Bruguera. Δυστυχώς ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο γι’ αυτόν.
 

Vavoura_0106.jpg

 

 

Tranqui y Tronco

 

Εξώφυλλο 146 του Βαβούρα και συναντάμε μια ψιλόλιγνη σιλουέτα παρέα με έναν κοντόχοντρο τύπο με γυαλιά. Πρόκειται για χαρακτήρες που δημιούργησε ο Ισπανός κομίστας Joan March i Zuriguel, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του σαν βοηθός του Escobar. Η σειρά αυτή ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο περιοδικό "Super Mortadelo". Στο Βαβούρα δεν έχω εντοπίσει άλλο εξώφυλλο με τους ήρωες αυτούς, μόνο το συγκεκριμένο σε επανάληψη.

 

Vavoura_0146.jpg

 

Οι δύο πρωταγωνιστές ζουν σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα και κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν, όμως το όνειρό τους είναι να δουλέψουν στο χώρο της εναλλακτικής μουσικής. Ο Tranqui (o ψηλός από τους δύο), παίζει ηλεκτρική κιθάρα και ο τρόπος σκέψης του επηρεάζεται εύκολα από τις ιδέες του Tronco.



Carpanta

 

Στο εξώφυλλο 147 του Βαβούρα βλέπουμε έναν ακόμα ήρωα που προέρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο. Ο Carpanta είναι κι αυτός δημιούργημα του Escobar, συγκεκριμένα το αμέσως πιο γνωστό του κόμικ μετά το "Zipi y Zape". Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1947 στο ισπανικό περιοδικό "Pulgarcito" των εκδόσεων Bruguera.
 

Vavoura_0147.jpg

 

Στα ισπανικά η λέξη "Carpanta" σημαίνει "πολύ μεγάλη πείνα". Έτσι λοιπόν ο πρωταγωνιστής της σειράς αυτής είναι ένας πεινασμένος αλήτης που ζει κάτω από μία γέφυρα και που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάτι να φάει. Το concept αντανακλά τις σκληρές συνθήκες της μεταπολεμικής Ισπανίας, χωρίς όμως να κάνει έντονη κριτική καθώς αυτό απαγορευόταν από τη δικτατορία του Φράνκο. Για το λόγο αυτό ο ήρωας προτιμά να λέει ότι έχει όρεξη αντί να πει ότι πεινάει, ώστε να γλυτώσει τη λογοκρισία και να συνεχίσει να δημοσιεύεται χωρίς προβλήματα. Συμπρωταγωνιστής του Carpanta είναι ο Protasio, ένας παχουλός τύπος που όπως φαίνεται έχει λύσει το πρόβλημα της πείνας.
 


Benito Boniato

 

Ο ήρωας αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εξώφυλλο 216. Δημιούργημα των αδερφών Carlos και Luis Fresno. Πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στο περιοδικό "Zipe y Zape" και ήταν ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του. Φυσικά οι ιστορίες τους κυκλοφόρησαν αργότερα και σε αυτοτελείς εκδόσεις.
 

Vavoura_0216.jpg

 

Ο Benito είναι ένας μαθητής του γυμνασίου. Στο κόμικ αυτό αντανακλώνται με κωμικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο οι μαθητές, όπως οι έριδες με την οικογένεια και οι σχέσεις με τους φίλους. Συμπρωταγωνιστές του Benito είναι οι δύο φίλοι του Luis και Quintalon.
 


Rompetechos

 

Ακόμα ένας χαρακτήρας που εμφανίζεται πρώτη φορά στο εξώφυλλο 231. Και αυτός δημιούργημα του Francisco Ibáñez, ο οποίος τον θεωρεί ίσως τον αγαπημένο του χαρακτήρα και γι’ αυτό τον ανταμείβει με guest εμφανίσεις σε πολλά άλλα δικά του κόμικς. Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε το 1964 στο περιοδικό "Tio Vivo" των εκδόσεων Bruguera. Το 1968 εμφανιζόταν στο περιοδικό "Din Dan" ενώ απέκτησε και τα δικά του περιοδικά, τα "Super Rompetechos" και "Rompetechos Extra" στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
 

Vavoura_0231.jpg

 

Όσον αφορά τον χαρακτήρα, ο Rompetechos είναι ένας κοντούλης μύωπας ανθρωπάκος που βρίσκεται συνεχώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, κυρίως εξαιτίας της μυωπίας του αλλά και της αφέλειάς του, δημιουργώντας κάθε φορά προβλήματα.



El Botones Sacarino

 

Στο εξώφυλλο του τεύχους 296 εμφανίζεται ένας ήρωας γνωστός ήδη στο ελληνικό κοινό με την ονομασία Φασόλας. Δημιούργημα του Francisco Ibáñez το 1963 για το περιοδικό "El DDT", και αναπτύχθηκε περαιτέρω από άλλους συγγραφείς. Ο ήρωας είναι βασισμένος σε μεγάλο βαθμό στο Gaston Lagaffe του Franquin, ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην Ισπανία τη δεκαετία του 70, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ibáñez και δημιούργησε ιστορίες που πολλές φορές ήταν πανομοιότυπες. Ο Ibáñez δημιούργησε ιστορίες του Φασόλα τη δεκαετία του 70 και τις αρχές της δεκαετίας του 80 και αργότερα ανέλαβε ομάδα διαφόρων δημιουργών, όπως συνέβη και με ιστορίες των Αντιρίξ & Συμφωνίξ. Η ομάδα αυτή έχει δημιουργήσει περισσότερες ιστορίες του Φασόλα από τον Ibáñez.
 

Vavoura_0296.jpg

 

Ο Φασόλας είναι ένας τεμπέλης αλλά αγαθός υπάλληλος της εφημερίδας "Το Ουρλιαχτό" (El Aullido) που δεν καταφέρνει ποτέ να κάνει σωστά τη δουλειά του και προκαλεί τον εκνευρισμό του διευθυντή. Όσο κι αν προσπαθεί ο τελευταίος να τον στρώσει στη δουλειά, πάντα κάτι θα πάει στραβά.
 

 

Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ


Και περάσαμε στη Β’ Περίοδο του Βαβούρα, όπου η λογική δεν άλλαξε. Το 1ο τεύχος κυκλοφόρησε στις 18 Αυγούστου 1989. Και πάλι τον πρώτο λόγο στα εξώφυλλα έχουν τα ισπανικά κόμικς. Τα εξώφυλλα που βασίζονται σε αγγλικά κόμικς είναι ακόμα πιο λίγα και από την Α’ Περίοδο, όπως για παράδειγμα 2 εμφανίσεις του Bananaman (τεύχη 177 και 183). Πολλά από τα εξώφυλλα είναι επαναλήψεις καθώς έχουν δημοσιευτεί και στην πρώτη περίοδο του περιοδικού, όμως έχουμε και κάποιες νέες εμφανίσεις ηρώων.
 


Chicha, Tato y Clodoveo

 

Στο τεύχος 121 κάνουν την εμφάνισή τους τρεις ακόμα ήρωες του Francisco Ibáñez. Τους χαρακτήρες αυτούς τους δημιούργησε από ανάγκη, καθώς η εκδοτική Bruguera κάποια στιγμή χρεοκόπησε, και ο Ibáñez αναγκάστηκε να βρει δουλειά στην εκδοτική Grijalbo. Τα δικαιώματα όμως των χαρακτήρων του παρέμεναν στην Bruguera οπότε ο Ισπανός δημιουργός έπρεπε να εφεύρει καινούριους χαρακτήρες. Έτσι το 1986 στο περιοδικό "Guai!" εμφανίζεται το νέο κόμικ του Ibáñez. Οι ιστορίες θα δημοσιευτούν και σε αυτοτελή τεύχη.
 

VavoyraB_0121.jpg

 

Οι ήρωες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι την εποχή εκείνη. Στο κόμικ αυτό ο δημιουργός δανείζεται αρκετά χαρακτηριστικά από προηγούμενους χαρακτήρες του. Ο Clodoveo για παράδειγμα έχει τη δυνατότητα να μεταμφιέζεται με ασύλληπτη ευκολία και ταχύτητα όπως ο Αντιρίξ, καθώς μεγάλωσε σε τσίρκο. Ο Tato έχει πρόβλημα μυωπίας και πολλές φορές εμφανίζεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, ακριβώς σαν τον Rompetechos. Η Chicha δεν αντιγράφει κάποιον άλλο χαρακτήρα, ιδιαίτερα μάλιστα αφού οι γυναικείοι ήρωες σπάνιζαν στα κόμικς εκείνη την περίοδο.
 


Garfield

 

Ώρα να ξεφύγουμε λίγο από τα Ισπανικά κόμικς, και να πάμε σε ένα αμερικάνικο. Στο εξώφυλλο του τεύχους 53 λοιπόν κάνει την εμφάνισή του ο γνωστός ήρωας του Jim Davies που ακούει στο όνομα Garfield. Ο Garfield έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 19 Ιουνίου 1978 σε 41 εφημερίδες του ομίλου United Feature Syndicate/Newspaper Enterprise Association που είχε τα δικαιώματα. Επειδή ο Garfield είχε το δικό του περιοδικό στην Ελλάδα την περίοδο 1992 – 2005 από τον εκδότη Νίκο Δεληγιώργη, τον ίδιο δηλαδή εκδότη που μας έδινε το Βαβούρα, ήταν λογικό να συναντήσουμε ιστορίες του και στο Βαβούρα. Και επειδή είναι ευρέως αναγνωρισμένος στον χώρο των κόμικς, είναι λογικό να χρησιμοποιηθεί και στα εξώφυλλα ως μέσο προώθησης του περιοδικού. Περισσότερες πληροφορίες στην παρουσίαση.
 

VavoyraB_0053.jpg

 

 

Αν και οι βασικοί χαρακτήρες που εμφανίζονται στα εξώφυλλα του Βαβούρα αναλύθηκαν παραπάνω, δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους δεν κατάφερα να βρω στοιχεία. Παρακάτω ορισμένα εξώφυλλα των οποίων τους δημιουργούς αγνοώ.
 

Vavoura_0149.jpgVavoura_0267.jpg
Vavoura_0325.jpgVavoyraB_0014.jpgVavoyraB_0179.jpg


Ίσως βέβαια ορισμένα απ’ αυτά να δημιουργήθηκαν ως αυτόνομες γελοιογραφίες και να μην προέρχονται από κάποιο συγκεκριμένο κόμικ. Το σίγουρο είναι ότι αν βρεθούν στοιχεία στο μέλλον, η παρουσίαση θα συμπληρωθεί.

Πηγές:
Wikipedia: Bruguera
Wikipedia: Zipi y Zape
Wikipedia: Pepe Gotera y Otilio
Wikipedia: Mortadelo y Filemon
Wikipedia: Tranqui y Tronco
Wikipedia: Carpanta
Wikipedia: Rompetechos
Wikipedia: Chicha, Tato y Clodoveo
Wikipedia: Garfield
Sombrereroloco
Elrincondeltraradete
Lambiek: Escobar
Lambiek: Ibanez
Wikipedia: Escobar
Wikipedia: Ibanez

ΥΓ. Τα εξώφυλλα είναι δανεισμένα από τις παρουσιάσεις του Βαβούρα, οπότε τα credits για τα scans πάνε σε αυτούς που τα έκαναν.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  277
  • Content Count:  5903
  • Reputation:   28715
  • Achievement Points:  5903
  • Days Won:  22
  • With Us For:  6417 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  7

Τι επική παρουσίαση είναι αυτή; Τί να πει κανείς, μετά τις ιστορίες της Βαβούρας, έπιασες και τα εξώφυλλα. Τί μπορεί να πει κανείς; Πολύ ωραίος, τί ωραίος, φανταστικός, μάλλον είπαμε επικός!!!

 

:thanks:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.