Μετάβαση στο περιεχόμενο

1204 ή 1453


germanicus

2021 προβολές

Μέρα που είναι σήμερα... :) Τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να εκτιμώ ότι το ουσιαστικό τέλος του Βυζαντίου ήταν το 1204 και όχι το 1453. Τα πάντα βέβαια είναι θέμα οπτικής γωνίας. Σαφώς και υπήρχε ένα κράτος με μια ιστορική συνέχεια μέχρι το 1453. Κάποιοι διατείνονται ότι εάν το δούμε ως ήθη, έθιμα, οικονομία κ.ο.κ. τότε το  Βυζάντιο συνεχίστηκε και μετά το 1453. Εγώ αναφέρομαι στο σκέλος "αυτοκρατορία". Μέχρι το 1204 υπάρχει ένα κράτος με μεγάλη δυναμική, το οποίο μπορούμε να το αποκαλούμε "αυτοκρατορία". Από το 1204 όμως, υπάρχει κάτι που είναι "υποδεέστερο", ένα "βασίλειο", κάτι που ψυχορραγεί και καταλήγουμε στην Άλωση. Με εξαίρεση όμως τον πρώτο Παλαιολόγο, οι υπόλοιποι είχαν το όνομα (αυτοκράτορας), δεν είχαν όμως τη χάρη.

Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να το αντιληφθεί κανείς αυτό είναι να δει το μέγεθος της επικράτειας ανά πάσα στιγμή. Τα τελευταία 100 χρόνια είναι απλώς η Θράκη, η Θεσ/νικη, η Λακωνία, η Φιλαδέλφεια και μερικά νησιά του Β.Αιγαίου. Πιθανότατα να είναι μικρότερο σε έκταση ακόμα και από την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση. :) 

 

1025. Χρονιά που πεθαίνει ο Βουλγαροκτόνος. Το απόγειο της μέσης περιόδου του Βυζαντίου.

1025.jpg

 

 

1071. Η χρονιά της ήττας του Μάντζικερτ οπότε και οι Τούρκοι εισβάλλουν στη Μικρά Ασία.
1071.jpg

 

 

1081. Η χρονιά που παίρνουν την εξουσία οι Κομνηνοί (αν και το είχαν ξανακάνει για 2-3 χρόνια πριν) και ξεκινάει μια ανάκαμψη.

1081.jpg

 

 

1180. Θάνατος του Μανουήλ Β Κομνηνού και το τέλος αυτής της ανάκαμψης

1180.jpg

 

 

1204. Η χρονιά της Άλωσης από τους Σταυροφόρους

1204.jpg

 

 

1261. Η χρονιά που σχεδόν κατά τύχη (αν και νομοτελειακά θα συνέβαινε όπως εξελίσσονταν τα πράγματα), ο ηγεμόνας της λεγόμενης αυτοκρατορίας της Νίκαιας, Μιχαήλ Η Παλαιολόγος, ο πρώτος της δυναστείας, ανακαταλαμβάνει την Πόλη.

1261.jpg

 

 

 

1282. Η χρονιά που πεθαίνει ο ικανότατος Μιχαήλ Η Παλαιολόγος και τον διαδέχονται άνθρωποι χωρίς τις ικανότητές του και με ολοένα λιγότερες δυνατότητες.

1282.jpg

 

 

1321-1328. Ο πρώτος από διάφορους εμφύλιους πολέμους των Παλαιολόγων που ουσιαστικά εξανέμισαν οιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψης

1321-1328.jpg

 

 

1341 Ξεκινάει άλλος εμφύλιος. Ιωάννης ΣΤ Καντακουζηνός εναντίον των κηδεμόνων του 9χρονου Ιωάννη Ε Παλαιολόγου

1341.jpg

 

 

1347. Ο,τι απέμεινε με το πέρας αυτού του εμφυλίου. Εδώ είχαμε και τον ερχομό της Πανώλης που συνεισέφερε στην καταστροφή

1347.jpg

 

 

1354. Τελευταία χρονιά του Ιωάννη ΣΤ Καντακουζηνού. 99 χρόνια μέχρι την Άλωση

1354.jpg

 

 

1391. Τελευταία χρονιά του επόμενου, Ιωάννη Ε Παλαιολόγου (που ήταν ο ανήλικος του προηγούμενου εμφυλίου). 62 χρόνια μέχρι την Άλωση. Παππούς του Κων/νου ΙΑ

1391.jpg

 

 

1425. Τελευταία χρονιά του επόμενου, Μανουήλ Β Παλαιολόγου. 28 χρόνια μέχρι την Άλωση. Πατέρας του Κων/νου ΙΑ

1425.jpg

 

 

1448. Τελευταία χρονιά του επόμενου και προτελευταίου, Ιωάννη Η Παλαιολόγου. 5 χρόνια μέχρι την Άλωση. Αδερφός του Κων/νου ΙΑ. Η υπόλοιπη Πελοπόννησος είχε καταληφθεί από τον Κων/νο ΙΑ που ήταν Δεσπότης εκεί.

1448.jpg

 

 

1452. Μια χρονιά πριν την Άλωση.

1452.jpg

 

 

Να σημειώσω πως σε όλα αυτά τα εδάφη που "λείπουν", η πλειονότητα είναι Χριστιανοί. Ένας λαός δεν αφομοιώνεται από τον όποιο κατακτητή μέσα σε 10-20 χρόνια. Ένας λαός αφομοιώνεται από τον όποιο κατακτητή μέσα στους αιώνες. Κάπως έτσι για παράδειγμα, 1400 χρόνια αφ'ότου κατακτήθηκε η Αίγυπτος από τους Άραβες, υπάρχουν ακόμα Κόπτες στην Αίγυπτο. Οι οποίοι αριθμούν μεταξύ 5% και 20% του πληθυσμού (ανάλογα με το ποιον ρωτάς προφανώς :) ) .

Οπότε, εν κατακλείδι, μπορεί μεν να έπεσε η Πόλη το 1453, αλλά η φάση έμοιαζε περισσότερο με έναν αθλητή που έπαθε εγκεφαλικό το 1204, επιβίωσε, αλλά προφανώς δεν είχε καμία σχέση ως αθλητής, ως ικανότητες, ως επιδόσεις με αυτόν που ήταν πριν το 1204. 

Και ίσως κάπου να είναι λάθος το να μιλάμε για 400 χρόνια υπό τους Τούρκους. Οι Πελοποννήσιοι, όσοι τέλος πάντων είναι βέροι Πελοποννήσιοι :D , όντως ήταν 400 υπό την επικυριαρχία των Οθωμανών. Οι υπόλοιποι όμως μέτραγαν 500, ίσως και 600 χρόνια.

:cheers5: 

 

εδιτ Τις εικόνες τις πήρα από κάτι έμορφα βιντεάκια εδώθε

 

 

  • Like 21
  • Λύπη 1
  • Respect 1
  • Ευχαριστώ 2

4 Σχόλια


Recommended Comments

Και εγω συμφωνώ γιατί παρά το Σχίσμα του 1054 σε επίπεδο κληρικών,  ακόμα υπηρχαν εγκαρδιες σχέσεις μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών Χριστιανών . Το 1204 όμως  σήμανε οριστική ρηξη και σε αυτό. 

 

μετά την επανακατακτηση το 1262 ήταν λάθος που μετέφεραν ξανά την εξουσία στην Πόλη, μιας και ήταν η Νίκαια που είχε γίνει η νέα δύναμη της πρώην αυτοκρατορίας. Αυτό δυσχερεινε τα πράγματα και δημιουργησε νέες έριδες και παρακμη.  

Επίσης σημαντική ευκαιρία χάθηκε τέλη του 13ου αιώνα που οι Τουρκομανοι λόγω εμφυλιων εριδων είχαν αποδυναμωθει σημαντικά και το Βυζαντιο με το στρατηγό Φιλανθρωπινο είχε την ευκαιρία να τους διώξει μια για πάντα από τη Μικρα Ασία, μιας και είχε κερδίσει και την εμπιστοσύνη τους. Όμως τον ανακαλεσαν  τελικά. 

Άλλη μια ευκαιρία παρουσιαστηκε και με την Καταλανικη Εταιρεία λίγο αργότερα, όμως περισσότερο ζημίωσε πάρα ωφέλησε το Βυζαντιο. 

Επίσης αν δεν ηταν ο Ταμερλανος, οι Σελτζουκοι θα είχαν πάρει την Πόλη 50 χρόνια νωρίτερα και αν όχι αυτοί, τοτε οι Ουγγροι που είχαν αναδειχτεί σε νέα δύναμη. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

To 1204 ήταν η αρχή του τέλους. Όσο κι αν είχε παρηκμάσει η Αυτοκρατορία παρέμενε. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν οι τότε πολίτες μια Αυτοκρατορία που να μην έχει κέντρο και πρωτεύουσα την Κων/πολη. Ευκαιρίες για πλήρη επαναφορά ή τέλος πάντων για διάσωση της Αυτοκρατορίας υπήρξαν αλλά με τα "αν" ιστορία δε γράφεται. Από την άλλη μιλάμε για τη μακροβιότερη αυτοκρατορία, πόσο να κρατούσε πια; Η ατυχία ήταν ότι έπεσε στα χέρια των Τούρκων, η παρουσία των οποίων δημιούργησε πολλά δεινά μέχρι και σήμερα σε όλη τη περιοχή.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.