Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια βόλτα στην μεγαλύτερη έκθεση original art του Jacques Tardi, "Le Monde de Tardi"


Θρηνωδός

1457 προβολές

IMG_5729.JPGIMG_5730.JPGIMG_5739.JPG

 

Όπως έχετε ίσως δει εδώ, τον περασμένο Νοέμβριο το Cartoon Museum της Βασιλείας διοργάνωσε μια έκθεση για τον μεγάλο Γάλλο δημιουργό πολεμικών/νουάρ/κοινωνικών κόμικ, Jacques Tardi. Ένα όνομα όχι άγνωστο στην χώρα μας μιας και έχουμε δει μερικά πραγματάκια να δημοσιεύονται κατά καιρούς (Η κραυγή του Λαού, Η πρηνής θέση του Σκοπευτή, Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής κ.α.). Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής πάνω σε αποκλειστικά δικό του υλικό, έχοντας πάνω από 350 original art έργα που καλύπτουν 4 δεκαετίες ενεργού παρουσίας στον χώρο. 

 

Adele Blanc-Sec, Nestor Burma, concept art από το Avril et le monde truqué, Le cri du peuple, αφίσες αφιερωμένες σε γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ και του Γαλλικού κινηματογράφου, πίνακες-φόροι τιμής σε διάσημα βιβλία γάλλων συγγραφέων ήταν μόνο μερικές από τις θεματικές της έκθεσης που ήταν απλωμένη σε 11 δωμάτια και 3 ορόφους, ενώ το τελευταίο του έργο με τίτλο Moi René Tardi, prisonnier de guerre au Stalag IIB  είχε περίοπτη θέση στην κεντρική σάλα. Σε κάποια από τα δωμάτια υπήρχαν τραπέζια όπου ήταν απλωμένα και προστατευμένα με γυαλί πολλά κόμικ του στις πρώτες τους γαλλικές εκδόσεις, όπως επίσης και μερικά folio, σεριγραφίες, limited εκδόσεις και τα ρέστα. 

 

IMG_5740.JPGIMG_5752.JPGIMG_5783.JPG

 

Η έκθεση τελείωσε την προηγούμενη κυριακή, 24/3 καλύπτοντας 4 και κάτι μήνες και μερικές χιλιάδες επισκέπτες που δεν δίστασαν να δώσουν το εισιτήριο των 12 φράγκων για να την απολαύσουν. Στο φουαγιέ υπήρχαν προς πώληση αφίσες της έκθεσης, διάφορες καρτ ποστάλ με τους πιο γνωστούς ήρωες καθώς και πολλές εκδόσεις σε γαλλικά και γερμανικά. Επιβαλλόταν να πάω για ακόμα μία φορά, μιας και στην πρώτη το άγχος για να δω τον ίδιο ήταν τόσο μεγάλο και η κούραση προς το τέλος της εκδήλωσης τόσο εμφανής που ίσα που πρόλαβα να χαζέψω 1-2 δωμάτια. Αρχές λοιπόν του Μαρτίου ανηφόρισα από τον Basel Bahnhof στο Cartoon Museum έχοντας μπροστά μου 5 ώρες μέχρι να πάρω το τρένο της επιστροφής, χρόνο αρκετό για να απορροφήσω με την ησυχία μου ο,τι δω και να αξιοποιήσω αυτή την μοναδική ευκαιρία να χαζέψω εξ επαφής πρωτότυπα σκίτσα αλλά και την δημιουργική διαδικασία ενός από τους αγαπημένους μου κομίστες. 

 

IMG_5827.JPGIMG_5829.JPGIMG_5841.JPG

 

Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς το τι είδα, μιας και είναι από αυτές τις περιπτώσεις που πρέπει να είσαι εκεί για να το αντιληφθείς πλήρως. Είναι άλλη φάση να χαζεύεις σελίδες από κόμικ που έχουν πουληθεί κατά χιλιάδες και αγαπηθεί εξίσου, να βλέπεις αντιπολεμικές και πολιτικές δηλώσεις σμιλευμένες από μια ταραγμένη Γαλλία των τελών του '60 με εκατοντάδες σκίτσα όπου ο Ταρντί έπαιρνε ηχηρή θέση εναντίον πολλών πολιτικών και στρατιωτικών συμβάντων/επεμβάσεων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Πρακτικά, σε αυτό το κομμάτι της έκθεσης, κάποιος θα μπορούσε να δει μια μίνι περίληψη της παγκόσμιας ιστορίας των τελευταίων 45 ετών. Ο Ταρντί ήταν εκεί για να σχολιάσει τα πάντα: Τον κόλπο των χοίρων, την εισβολή στην Καμπότζη το '70, προφανώς τον Μάη του '68 στην Γαλλία, την σεξουαλική επανάσταση, τα δικαιώματα των γυναικών, τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον IRA και η λίστα δεν τελειώνει. 

 

IMG_5787.JPGIMG_5788.JPGIMG_5853.JPG

 

Μετά συνέχιζες μια βόλτα στο δωμάτιο όπου ένας πατέρας της 9ης τέχνης βγάζει το καπέλο του με τιμή στην 7η: Ο Ζακ ήταν και είναι μεγάλος φαν του κινηματογράφου, τόσο του γαλλικού όσο και του Χόλιγουντ μέχρι τα μέσα του '70. Πίνακες αφιερωμένοι σε κλασικά ονόματα όπως αυτά του Cary Grant και της Ingrid Bergman, της Marlene Dietrich, της brigitte bardot αλλά και εξίσου κλασικές ταινίες κοσμούσαν τους τοίχους, ενώ σε μια γωνίτσα υπήρχαν 3 έργα πάνω σε κινηματογραφικές προσαρμογές των βιβλίων του Γάλλου συγγραφέα crime fiction, Gaston Leroux (Φάντασμα της Όπερας, Η γυναίκα με τα μαύρα, Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου). Στην επόμενη πόρτα έβρισκες σκηνοθέτες αλλά και ένα αφιέρωμα στο Avril et le monde truque, την ταινία κινουμένων σχεδίων που βγήκε το 2015 με τον Tardi να είναι υπεύθυνος του art & design τμήματος. Άλλωστε, όποιος δει την ταινία θα δει ότι είναι Tardi-all-over. 

 

IMG_5849.JPGIMG_5850.JPGIMG_5853.JPG

Σκίτσα του Rene Tardi, όπου προσπαθούσε να απεικονίσει ότι έζησε στον Β.Π.Π.

 

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν εκτενή αφιερώματα σε τίτλους που τον έκαναν εν μέρει γνωστό αφού 2 δωμάτια ήταν κατυλημένα από τον Νέστορα Μπούρμα και την Αντέλ Μπλαν-Σεκ αντίστοιχα. Πάνω από 80 αυθεντικές σελίδες αυτών των δύο σειρών υπήρχαν στους τοίχους, όπου κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει με την ησυχία του το σχεδιαστικό στιλ του Ταρντί να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο μιας και οι δύο σειρές κάλυψαν πάνω από δύο δεκαετίες σε ζωή. Πολύ ενδιαφέρον ήταν να χαζέψεις ακόμα και την χρήση του μπλάνκο για μικροδιορθώσεις σε σκίτσα και μπαλονάκια, στα οποία ο Tardi έκανε πάντα ο ίδιος το lettering με το χέρι. Τέλος, την έκθεση ολοκλήρωνε το main event, ένα πανέμορφο αφιέρωμα στο τελευταίο μέχρι στιγμής έργο του με τίτλο "Moi René Tardi, prisonnier de guerre au Stalag IIB" όπου ο Ταρντί παίρνει τις μαρτυρίες του πατέρα του σχετικά με ο,τι έζησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις φέρνει στο χαρτί. Είναι γνωστό το πόσο oriented είναι καριέρα του σε κάθε τι αντιπολεμικό μιας και ένα από τα γνωστότερα έργα του ήταν το Putain de Guerre, ή αλλιώς "Γ@μημένος πόλεμος". Στην επιμέρους αυτή έκθεση υπάρχουν πέρα από σελίδες του κόμικ, αντικείμενα του πατέρα του από τον πόλεμο (στρατιωτικές ταυτότητες, δελτία κατάταξης κλπ), παιχνίδια του μικρού Ζακ αλλά και φωτογραφίες του πατέρα του απ'όταν ήταν αιχμάλωτος των Γερμανών. 

 

IMG_5854.JPGIMG_5896.JPGIMG_5933.JPG

 

Αν και εύχομαι το αντίθετο, θεωρώ πως είναι δύσκολο να ξαναδούμε σύντομα τέτοιο αφιέρωμα πάνω στον τεράστιο αυτό κομίστα, κρίνοντας με βάση την όχι και τόσο καλή κατάσταση που τον είδα. Μακάρι να ανακάμψει σύντομα και, με την Dominque Grange στο πλευρό του (ναι, υπήρχε και υλικό από τις συνεργασίες τους προφανώς), να μας κάνει παρέα πολλά χρόνια ακόμα. Στην gallery ανέβασα ένα μικρό δείγμα ~50 φωτογραφιών για να σας φέρω λίγο πιο κοντά. 

 

IMG_5930.JPG

Η καλύτερη στιγμή της μέρας, όταν δύο παιδιά έκατσαν μισή ώρα ακούγοντας αφοσιωμένα τον Tardi να μιλά

 

:alex: 

  • Like 8
  • Respect 5

1 Σχόλιο


Recommended Comments

Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.