Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Μοέμπιους γούσταρε τις μικρές v.13


Θρηνωδός

1146 προβολές

L'homme est-il bon?

 

M40065.jpg9780930368920-us.jpg

 

Μετά από καιρό φτάνουμε να συζητήσουμε για μια από τις αγαπημένες μου μικρές ιστορίες του άφταστου Γάλλου, μια από τις πιο αποθεωμένες του για τα μηνύματα και την δομή τους, ίσως η μοναδική μικρή που στέκεται επάξια δίπλα στα μεγαθήρια του Garage Hermetique, Arzach και άλλων. Ο λόγος για το L'homme est-il bon?  ή Is Man good? , μια δεκασέλιδη έγχρωμη ομορφιά που είδε τα φώτα της δημοσιότητας στο Pilote #744 το 1974, βγήκε στα Αγγλικά σε αυτόνομο τεύχος από το Heavy Metal το 1978 και συμπεριλήφθηκε στην συλλογή Moebius 4: The Long Tomorrow & Other Science Fiction Stories της Marvel to 1987. Από τότε έχει κυκλοφορήσει κάμποσες φορές είτε αυτόνομο είτε ως μέρος πολυθεματικού περιοδικού σε διάφορες γλώσσες. 

 

Το πρώτο καρέ αυτής της ιστορίας επιστημονικής φαντασίας μας φέρνει σε μια άγονη περιοχή του πλανήτη Vune όπου υπάρχει ένας μοναδικός βράχος και ένας χαμένος από την υπόλοιπη αποστολή κοσμοναύτης. Έχοντας καταλάβει ότι τα τρομακτικά πλάσματα που ζουν στον πλανήτη τον κυνηγούν, ανεβαίνει πάνω στον βράχο μπας και καταφέρει να σωθεί. Αφού τον γκρεμίσουν, οι εξωγήινοι θα τον αιχμαλωτίσουν, θα τον γδύσουν και θα ξηλώσουν ένα από τα αυτιά του για να το δοκιμάσει ο αρχηγός της φυλής. Δυστυχώς για αυτόν η γεύση του ωμού ανθρώπινου αυτιού είναι άθλια, με αποτέλεσμα να το φτύσει, ο λαός του να εξαγριωθεί και να πετάξει τον άνθρωπο στην ίδια ερημιά που τον αιχμαλώτισε, γυμνό και να αιμορραγεί με ένα αυτί λιγότερο. 

 

M40067.jpgM40069.jpg

 

Ξεκινώντας από τα βασικά, ας σχολιάσουμε τον πολύ έξυπνο τίτλο. Όταν πρωτοδιαβάζει κανείς την ιστορία και γνωρίζοντας την γραφή του Μοέμπιους και τις ανησυχίες του, περιμένει έναν κάποιο κοινωνικό σχολιασμό πάνω στην καλοσύνη ή μη του ανθρώπινου είδους. Εκ των υστέρων ο τίτλος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή κυριολεξία, αφού ρωτάει αν ο άνθρωπος έχει ωραία γεύση, με τον ίδιο τρόπο που στην πραγματικότητα μας ένας άνθρωπος θα ρώταγε π.χ. για ένα γουρούνι αν είναι καλό. Όχι σαν χαρακτήρας ή σαν πάστα γουρουνιού, αλλά αν είναι εύγευστο και αξίζει να το φάει. 

 

Εδώ υπάρχει ένα άριστο παράδειγμα της συνήθους τακτικής του Ζιρό να ταπεινώνει τον άνθρωπο και να του θυμίζει ότι είναι ένα ακόμα ζώο, υποτιμώντας τον όπως ο ίδιος υποτιμά όλα τα άλλα πλάσματα. Στο Is Man good? ο άνθρωπος είναι το ζώο που έχει στριμωχτεί στο κυνήγι, που γδύνεται και ταπεινώνεται, που "δοκιμάζεται" και αφού αποδειχθεί ότι είναι κακής ποιότητας, πετιέται στα σκουπίδια με πλήρη αδιαφορία της ύπαρξης του.

 

M40072.jpgM40074.jpg

 

Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο ανάλυσης της ιστορίας μιας και είναι από αυτές που έχουν δεκάδες ερμηνείες. Στο εισαγωγικό σημείωμα ο ίδιος γράφει πως ισοπεδώνει τόσο τον άνθρωπο που δεν βάζει τα "εξωγήινα τέρατα" να τον ρεζιλέψουν επειδή είναι αδύναμος ή η τεχνολογία του ανεπαρκής, ή ακόμα γιατί είναι μειωμένης νοημοσύνης αλλά απλούστατα για την γεύση του ως φαγητό. Επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι που επέλεξε το αυτί ως το κομμάτι της δοκιμής, αφού υποστηρίζει πως ως σχήμα παραπέμπει σε έμβρυο και επειδή στον κινέζικο βελονισμό στο αυτί υπάρχουν όλα τα ζωτικά όργανα, όταν τα τέρατα το δοκιμάζουν, δοκιμάζουν ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. 

 

Αδιαμφισβήτητα ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα γραφής του μάστερ των κόμικς. Ο αυθόρμητος τρόπος που έγραψε και σχεδίασε την ιστορία και η γρήγορη ροή της θα αποτελούσαν πρόδρομο του Αρζάκ. 

  • Like 4
  • Ευχαριστώ 2

1 Σχόλιο


Recommended Comments

Από τις πολύ αγαπημένες μου δημιουργίες του Moebius. Αυτό που με ενθουσιάζει, είναι πόσο καθαρά, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει διαβάσει τα εισαγωγικά, μπορεί να καταλάβει το νόημα της ιστορίας. Είναι imho έξω από τη γαλλική λογική (όχι μόνο στον τομέα των κόμικς), όπου όταν ο δημιουργός θέλει να δώσει κάποια βαρύτητα, γίνεται συχνά φλύαρος και κάπου χάνεται. :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.