Jump to content
Ενημέρωση: για όλο τον Αύγουστο, η Λέσχη Φίλων Κόμικς θα λειτουργεί τα ΣαββατοΚύριακα, ΜΟΝΟ Σάββατο πρωί. Καλό καλοκαίρι! ×

Ο Μοέμπιους γούσταρε τις μικρές v.12


Θρηνωδός

819 views

 Share

Split, the little space pioneer

 

Μετά από μια αρκετά μεγάλη παύση ελέω άλλων ασχολιών και καλοκαιριού, το παπιομπλογκ επιστρέφει με μια ακόμα μοεμπική ιστορία. Αυτή τη φορά όμως και σε συμφωνία με το όλο ράθυμο κλίμα, η ιστορία που επιλέχθηκε είναι ρηχή, χιουμοριστική, ελαφριά και σουρεαλιστική. Χωρίς το υποβόσκον μήνυμα των προηγουμένων (και των επόμενων φυσικά) η συγκεκριμένη αναφέρεται και για λόγους πληρότητας του αφιερώματος. :) 

 

M40061.jpg

 

Το Split: The little space pioneer ήταν μια προσπάθεια του Μοέμπιους να συνδέσει την αγαπημένη του επιστημονική φαντασία με gag χιούμορ. Ο Split λοιπόν είναι ένας μοναχικός κοσμοναύτης που επισκευάζει για πέμπτη φορά το ανδροειδές του που όλως τυχαίως έχει θηλυκή μορφή και του ικανοποιεί τις όποιες "ανάγκες" του. Ελα όμως αυτή τη φορά που κάτι πήγε στραβά και το ρομπότ ξύπνησε με άγριες διαθέσεις, δέρνοντας τον Split για την σοβινιστική του συμπεριφορά απέναντι της και τον μηδενικό σεβασμό που της δείχνει και την χρησιμοποιεί. Η ιστορία κλείνει με μια πραγματικά επική ατάκα όπου ο Split, κλειδαμπαρωμένος για να γλιτώσει την μανία του ρομπότ αναφωνεί με απογοήτευση πως "Η μαλακία ακόμα ζει και βασιλεύει σε αυτό το διαστημόπλοιο". :lol: 

 

Αν αξίζει κάτι να σημειώσουμε, είναι η στάση του Μοέμπιους απέναντι στις γυναίκες. Τουλάχιστον στα δικά του έργα, αν και δεν χρησιμοποιούσε συχνά θηλυκούς χαρακτήρες (πόσο μάλλον πρωταγωνιστές στους οποίους το θηλυκό φύλλο έχει ελάχιστη εκπροσώπηση), όσες φορές το έκανε τους σεβόταν και δεν τους υπονόμευε έμμεσα ή άμεσα. Δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το Blueberry στο οποίο δεν έγραφε τα σενάρια βέβαια και οι γυναίκες είχαν (όχι αποκλειστικά) διακοσμητικό και δευτερεύοντα ρόλο. Στο Split τοποθετείται χιουμοριστικά κατά της αντικειμενοποίησης των γυναικών, μια αντίδραση που υπάρχει ακόμα και σε ένα άψυχο μηχάνημα. Βέβαια, πολύ πιθανό στην προκειμένη να μην εντρύφησε σε τίποτα απ'όλα αυτά ο δημιουργός και απλά να του φάνηκε αστείο, ποτέ δεν ξέρεις με τον Ζιρό. :lol: 

 

M40062.jpg

 

Το δισέλιδο κόμικ δημοσιεύθηκε στον τέταρτο τόμο της συλλογής της Epic, "Moebius 4 - The Long Tomorrow & other science fiction stories". 

  • Like 3
 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.