Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    57
  • views
    8627

Ο Μοέμπιους γούσταρε τις μικρές v.10


Θρηνωδός

1302 προβολές

Comte de Noël métal 77 / Christmas on Lipponia

 

M40054.jpg

 

Το ενδιαφέρον του Μοέμπιους για το περιβάλλον και η οικολογική στάση που κρατάει στις περισσότερες ιστορίες του είναι πλέον γνωστό. Το είδαμε στο Ktulu μερικές καταχωρήσεις πίσω, το είδαμε και στο Ballade στην αρχή αυτού του Blog. Σε αυτή την χριστουγεννιάτικη ιστορία όμως, ο μάστερ αλλάζει επίπεδο και προβάλει την οικολογική του συνείδηση με έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο τρόπο από τις άλλες δύο. Εδώ δεν χρησιμοποιεί τον Λοβκραφτιανό τρόμο ούτε την σχέση με την φύση υπό την απόλυτη σκοπιά του Ballade, εδώ παίζει μεταξύ ενός Γαλλικού εθίμου και ενός βάρβαρου "σπορ" τοποθετώντας το θύμα στην θέση του θύτη. 

 

938600.jpg

 

Το 1977 του ζητήθηκε από το Metal Hurlant να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για το 24ο τεύχος του ερχόμενου Δεκέμβρη. Κάνοντας περίεργους συνειρμούς, ξεκίνησε από το κλασικό μοτίβο των χριστουγεννιάτικων αγγέλων, πέρασε στις γαλοπούλες (μα δεν είναι προφανής ο συνειρμός; και οι δύο φτερά έχουν) και το πως ανατρέφονται και σφάζονται κατά χιλιάδες για το χριστουγεννιάτικο Γαλλικό τραπέζι. Ένας θάνατος που δεν βρίσκει εκ πρώτης άδικο ή βάναυσο, αλλά παράλογο. Στην συνέχεια πέρασε στο κυνήγι και στην πρακτική των κυνηγών να εκτρέφουν πουλιά μόνο και μόνο για να τα απελευθερώσουν και να τα σκοτώσουν. Με γνώμονα αυτά τα τρία κεντρικά σημεία, το μυαλό του γέννησε το βασικό σενάριο του "Comte de Noël métal 77" ή, όπως είναι η Αγγλική μετάφραση του τέταρτου τόμου της Epic, "Christmas on Lipponia". 

 

M40055.jpg

 

Δύο άνθρωποι κυνηγοί βρίσκονται στον πλανήτη Barascalpoe καταδιώκοντας δύο Lippon, ομιλούντα ιπτάμενα ανθρωπόμορφα πλάσματα με τρομακτικά πρόσωπα. Αυτό που δεν ξέρουν όμως είναι ότι οδηγούνται σε παγίδα και πως το σπορ του κυνηγιού που τους "φέρνει πιο κοντά στην φύση" αυτή τη φορά θα γυρίσει εναντίον τους. Τα δύο Lippon, ο Zori και ο Crapo φέρνουν τους κυνηγούς μέσα στην πόλη τους όπου και παλουκώνονται μπροστά στα μάτια του πληθυσμού των Lippon ενώ ταυτόχρονα ο αρχηγός τους φωνάζει με στόμφο "We now declare hunting season for man, open!". 

 

M40056.jpg

 

Η φύση πληρώνει τα ανθρώπινα σφάλματα με τον χειρότερο τρόπο. Γεγονός που έχει αποδειχθεί πολλάκις και ο Μοέμπιους εδώ χρησιμοποιώντας την φαντασιακή οπτική του και με μέσο την επιστημονική φαντασία το επιβεβαιώνει. Άλλωστε συχνά ανέφερε πως θα απολάμβανε να δει τα ζώα να αντεπιτίθενται στις θηρωδίες που έχουν υποστεί από τον ανθρώπινο πολιτισμό πνευματικά και υλικά. Εκ των υστέρων και 11 χρόνια μετά την δημιουργία του "Christmas on Lipponia", δήλωσε πως τους δύο ανθρώπους θα τους σκότωνε ψυχικά και όχι σωματικά όπως και έκανε. Σε 3 σελίδες πάντως είπε περισσότερα με τα σκίτσα του απ'ότι άλλοι λένε σε δεκάδες σελίδες πάνω στο θέμα της ασέλγειας στην φύση. 

 

:alex: 

  • Like 4
  • Ευχαριστώ 1

3 Σχόλια


Recommended Comments

Προβλέψιμη, λιτή, αλλά όμορφη (ειδικά τα δύο/τέσσερα τελευταία πάνελ). :)

Μάλιστα μου θύμισε ότι στο γυμνάσιο είχαμε να φτιάξουμε ένα κόμικ στα καλλιτεχνικά και χρησιμοποίησα τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό σε παρόμοιο σενάριο :lol:. Να το είχα διαβάσει τότε, αποκλείεται, οπότε είναι κλασική περίπτωση "τα μεγάλα μυαλά συναντιούνται". :nek: :ego:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.