Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    57
  • views
    8628

Ο Μοέμπιους γούσταρε τις μικρές v.7


Θρηνωδός

1111 προβολές

Variation No 4070 sur "le" theme / Variations No. 4027 On "The" Theme

 

M40037.jpg

 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία από τις δυνατότερες ιστορίες του Μοέμπιους. Το "Variation No. 4070 sur "le" theme", μια ιστορία με αρκετά περίεργο και ακαθόριστο τίτλο, έφερε τον Μοέμπιους αντιμέτωπο με μια παγκόσμια απειλή που εκείνη την εποχή (1978) ήταν πάντα στο προσκήνιο, αυτή ενός πυρηνικού πολέμου. Έγραψε το σενάριο μετά από παράκληση του Γάλλου συγγραφέα Jacques Lob που ζήτησε μια ιστορία με θεματική στα πυρηνικά όπλα για ένα σπέσιαλ τευχάκι του Metal Hurlant που θα κυκλοφορούσε την 1η Δεκεμβρίου του 1978 με το παρακάτω εξώφυλλο: 

 

1.jpg

 

Η τετρασέλιδη υπόθεση είναι όσο μινιμάλ και ισοπεδωτική χρειάζεται για το θέμα που καταπιάνεται. Post-apocalyptic τοπίο, απόλυτη καταστροφή στις Η.Π.Α. μετά την έκρηξη ατομικής βόμβας. Κάποιες φιγούρες ντυμένες με στολές μολύβδου βγαίνουν από ένα υπόγειο καταφύγιο, δένουν έναν δικό τους σε έναν στύλο και τον εκτελούν. Ο άτυχος ήταν ο λοχαγός Coleman, που τρεις μέρες νωρίτερα, όντας στο πόστο του της εκτόξευσης πυραύλων της βάσης Butte στην Montana, αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγή από τον Λευκό Οίκο και να ανοίξει τα σιλό ώστε να φύγουν οι Αμερικανικοί πύραυλοι. Πέρασε στρατοδικείο και εκτελέστηκε. 

 

M40038.jpgM40039.jpg

 

Τέσσερις σελίδες χωρίς κείμενο εκτός από το τελευταίο καρέ. Το μόνο που μας θυμίζει την ένταση της κατάστασης είναι ένα μικρό κουτάκι με την ώρα που ο Μοέμπιους τοποθετεί πάνω αριστερά και αυξάνει συνεχώς την αγωνία. Μαεστρικά, όπως και στο αρζάκ, χρησιμοποιεί υπέρ του την τεράστια δύναμη της βουβής εικόνας χωρίς να την φορτώνει με λέξεις που δεν θα μπορούσαν να πουν κάτι παραπάνω, για να περιγράψει την τιμωρία ενός ανθρώπου που τόλμησε να αρνηθεί να γίνει δολοφόνος εκατομμυρίων ψυχών. Δυνατό μήνυμα, ακόμα δυνατότερη η απεικόνιση από τον μεγάλο κομίστα. Εκ των υστέρων καταλήγω ότι χρειαζόταν να δούμε την οπτική του στο θέμα, δεν με απογοήτευσε καθόλου. 

 

M40040.jpg

 

Υ.Γ. Εδώ υπογράφει ως Moebius. Την ιστορία την είδαμε στα Αγγλικά στο "Moebius 4: The Long Tomorrow and other science-fiction stories" της Epic.

 

  • Like 7
  • Ευχαριστώ 1

1 Σχόλιο


Recommended Comments

Άξιο παρατήρησης κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός της εκτέλεσης αλλά και ο τρόπος (με όπλο και στην επιφάνεια, όπου τριγύρω έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα), μόλις 1.5 μήνα μετά την έκρηξη. Επίσης, παρατηρήστε πως αναφέρει σαν κατηγορίες στον Coleman την "απειθαρχία στην εντολή" και τη "στέρηση από τις ΗΠΑ της δίκαιης εκδίκησης τους", προσπερνώντας τελείως το γεγονός ότι λόγω αυτών καταστράφηκε η δική τους πολιτεία. Μιας και ο ίδιος αναφέρει τον σοβινισμό στο afterword, νομίζω ότι με τον συνδυασμό των δύο παραπάνω, ειρωνεύεται τον παραλογισμό της όλης κατάστασης.

Μου άρεσε πολύ η χρωματική παλέτα εδώ.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.