Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    57
  • views
    8657

Ο Μοέμπιους γούσταρε τις μικρές v.5


Θρηνωδός

918 προβολές

L'univers est bien petit / It's a small universe

 

M40025.jpg

 

Εκεί που εμείς λέμε "είναι μικρός ο κόσμος", ο Μοέμπιους λέει "είναι μικρό το σύμπαν". Δεν ακούγεται τόσο περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι σε μερικές εκατοντάδες (ή/και χιλιάδες) χρόνια ίσως έχουν αναπτυχθεί τόσο οι μεταφορές από πλανήτη σε πλανήτη που όσο πιθανό είναι να πετύχεις έναν Έλληνα στον λούβρο να ψάχνει για σουβλατζίδικο άλλο τόσο θα είναι να πετύχεις άνθρωπο να κάνει οτοστόπ στον Πλούτωνα. Ή κάτι παρόμοιο είχε ο Μοέμπιους όταν έγραφε την κωμική "L'univers est bien petit". 

 

M40029.jpg

 

Δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε συχνά τον συγκεκριμένο να γράφει χιούμορ και η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή. Πλαισιωμένη πάντα από την λατρεμένη του επιστημονική φαντασία, η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι κοσμοναυτών που μετά από ατελείωτα διαπλανητικά ταξίδια βρίσκει έναν φαινομενικά έρημο πλανήτη για να ξαποστάσει και να κάνει διακοπές. Εκεί συναντά έναν "ναυαγό" που με το ερπετοειδές κατοικίδιο του κάνει σήματα καπνού πιστεύοντας ότι σώθηκε. Η κωμικοτραγική εξέλιξη της ιστορίας αποκαλύπτει πως ο άντρας του ζευγαριού και ο ναυαγός ήταν παλιοί γνώριμοι και εχθροί με αποτέλεσμα να σκοτώσει ο δεύτερος τον πρώτο, η γυναίκα να σκοτώσει τον ναυαγό και η σαύρα να σκοτώσει την γυναίκα. :lol: 

 

M40030.jpg

 

Δεν μαθαίνουμε ποτέ τον λόγο για τον οποίο οι δύο είχαν τέτοια κόντρα ώστε να ορμήξουν ο ένας στον άλλο, αν και προσωπικά υποπτεύομαι ότι ο tormy (εκ του ζευγαριού) ήταν με κάποιο τρόπο υπεύθυνος για το ναυάγιο του Labajoue. Είναι ένα από τα σκηνικά που βρίζεις μια κακή οδηγό στον δρόμο το μεσημέρι και το βράδυ ανακαλύπτεις στο πρώτο οικογενειακό δείπνο ότι ήταν η μάνα της δικιάς σου. :lol: 

 

M40031.jpg

 

Δεν είναι καμιά σύνθετη και ψαγμένη ιστορία, ούτε χρειάζεται όλες του να είναι έτσι. Ο Μοέμπιους παίρνει ένα sci-fi περιβάλλον και το προσαρμόζει σε ένα πολύ συχνό σκηνικό του να συναντάς κάποιον ανεπιθύμητο γνωστό εκεί που δεν το περιμένεις. Μόνο που εδώ οι συνέπειες είναι τραγικές και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές. :) 

 

M40032.jpg

 

Ο Μοέμπιους στο εισαγωγικό σημείωμα παρόλα αυτά δίνει μια ακόμα διάσταση στην υπόθεση, τονίζοντας πως το φινάλε της ήταν κάτι που σκέφτηκε εκείνη την στιγμή και σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να σταματάει να γράφει ξεκάθαρα σφαξίματα στα κόμικ του. Πλέον είχε περάσει από βίαιους θανάτους σε σωματικές ή πνευματικές μεταμορφώσεις των χαρακτήρων του, κάτι που άρχισε να εφαρμόζει βέβαια μετά το "L'univers est bien petit".

 

Η 8σέλιδη ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Metal Hurlant υπ'αριθμόν 11 με υπογραφή "Moebius", ενώ οι παραπάνω σελίδες προέρχονται από τον 4ο τόμο της συλλογής της epic με τίτλο "Moebius 4: The long tomorrow and other science fiction stories". Το "it's a small universe" αποτελεί την πρώτη μικρή ιστορία του τόμου. 

 

:alex: 

  • Like 6
  • Ευχαριστώ 2

0 Σχόλια


Recommended Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.

Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.