Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    43
  • views
    3225

Ανασκόπηση - αναδρομή στο 2017 - Τι διάβασα μέσα στη χρονιά - μέρος έχασα το μέτρημα αλλά δεν πειράζει: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!


Kurdy Malloy

691 προβολές

Λίγο πριν μπει το 2019 ολοκληρώνεται και η ανασκόπηση του 2018 όσον αφορά τις εντυπώσεις μου για ότι νέο διάβασα στο χώρο (κυρίως) των BD. Σκέτη ταλαιπώρια - τι ήθελα και το ξεκινούσα και πολλά άλλα τέτοια. Από την άλλη ξεπέταξα τσακ-μπαμ καμιά 50αριά παρουσιάσεις έργων που όπως και να το δει κανείς αν τις έκανα ανεξάρτητα, όλο και κάτι παραπάνω θα έγραφα.

 

Βαθιά ανάσα και φύγαμε:

 

Les Aigles de Rome - Livre V

 

Les aigles de Rome -5- Livre V

 

Για τούτο δω και αφού έχει σελίδα στο GC είχα γράψει 2-3 γραμμές: Μόλις διάβασα τον 5ο τόμο. Μη σας απασχολεί που δεν ξέρετε γαλλικά. Βρείτε τον και διαβάστε τον. Έχει σελίδες και δισέλιδα που κόβουν την ανάσα. Ο Μαρίνι έχει φτάσει σε φάση εκπληκτικής ωριμότητας. Το θέμα με τους άνδρες πρωταγωνιστές που νομίζεις ότι θα βγει από καμιά γωνιά ο Τζίπσι ή ότι ο Μάκρους είναι ο Αρμάντο Καταλάνο (ακα Σπορπιός) μεταμφιεσμένος, εξακολουθεί αλλά όπως είχα αποδείξει και με μερικές σελίδες (που θα ξαναβάλω από κάτω μία, έχει κάνει φοβερή δουλειά επιπέδου πίνακα ο τύπος. Νο1 στη wishlist μου για το Con της Θεσσαλονίκης.

 

1.jpg

 

Murena  10

 

Murena -10- Le Banquet

 

Τι κουράγιο ή τι θάρρος ή τι θράσος μπορεί να έχει κάποιος για να συνεχίσει τη δουλειά ενός απαράμιλου καλλιτέχνη που έφυγε πρόωρα; Τι τύχη μπορεί να έχει μία σειρά όταν χάνει το βασικό της ατού και συνεχίζει με τον σεναριογράφο που αργά ή γρήγορα θα την κάνει τη ... καταλάβατε και θα την .... εεεε ... πάλι καταλάβατε, τη σειρά; Τελικά ο Theo σεβάστηκε τον μεγάλο του προκάτοχο και έδωσε σελίδες μεγάλης δεξιοτεχνίας κρατώντας τη σειρά στο γνωστό της υψηλότατο επίπεδο. Γιατί αν περιμέναμε από το σενάριο που φιλιώσανε ο Νέρωνας με τον Μουρήνα, αλλά ξανά έπεσε θύμα συνωμοσίας και μετά... ΟΚ ΟΚ Φτάνει.

 

Noname.jpg

 

Zombillenium

 

Zombillénium -1- GretchenZombillénium -2- Ressources humainesZombillénium -3- Control Freaks

 

Πιθανότατα να το έχετε πετύχει ή να έχετε δει την ταινία ή να έχετε ακόυσει για την ταινία κλπ. Ένα από τα πλέον ανερχόμενα νέα γαλλικά κόμικ, το Ζομπιλένιουμ είναι η ιστορία ενός theme park με Ζόμπι που έχει μία μικρή ιδιαιτερότητα. Τα φαντάσματα στο τρένο-φάντασμα είναι όντως φαντάσματα, τα βαμπίρ πραγματικά βαμπίρ και τα ζόμπι είναι ζόμπι. Ένα καταφύγιο για τέρατα, δαίμονες, σκελετούς και νεκροζώντανους που ζούνε με την κάλυψη ότι είναι απλά μεταμφιεσμένοι εργαζόμενοι σε ένα θεματικό πάρκο. Αναμφίβολα πιασάρικη η ιδέα και αρκετά καλή η εκτέλεση όπως άλλωστε δείχνει και η απήχηση. Το σενάριο σε κρατάει, το σχέδιο είναι αυτό που πρέπει, ζόμπι περιεχόμενο που είναι της μοδός, λογικό είναι να έρθουν και οι μεταφράσεις σχετικά γρήγορα από την NBM. Υπάρχει και σε online αναγνωστήριο, ρίχτε το μια ματιά.

 

Noname.jpg

 


Ce qu'il faut de terre a l'homme

 

Ce qu'il faut de terre à l'homme

 

Αυτό είναι κάτι που δε θα μου φανεί παράξενο να το δω στα ελληνικά, καθώς είναι η απόδοση σε κόμικ του έργου του Τολστόι "Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος". Το έπιασα στα χέρια μου, καθώς ήταν ο νικητής του ειδικού βραβείου της επιτροπής στην περσινή Ανγκουλέμ. Πράγμα που με παραξένεψε, γιατί το σενάριο δεν είναι πρωτότυπο, ενώ το σχέδιο είναι, καλό. Μέχρις εκεί, ΟΚ θα το δείτε παρακάτω. Δεν μπορώ να καταλάβω, δε θα σκοτωνόμουν να το βρω, αν βγει στα ελληνικά θα το πάρω και θα το προτείνω.

 

Noname.jpg

 

Katanga

 

Katanga -1- DiamantsKatanga -2- Diplomatie

 

Δύο λέξεις: Φαμπιάν Νουρύ. Συνταγή της επιτυχίας. Και μάλιστα αυτή τη φορά ξανά με τον Συλβαίν Βαλέ για μία δεύτερη συνεργασία μετά το Il etait une fois en France. H συνταγή και πάλι η ίδια. Ένα ιστορικό πλαίσιο το οποίο είναι οι αναταραχές που συγκλόνισαν το πρώην βελγικό Κονγκό μετά την ανεξαρτησία του και οδήγησαν στην εκτέλεση του γνωστού κονγκολέζου αγωνιστή και ηγέτη Πατρίς Λουμούμπα. Πάνω εκεί βάζουμε μερικούς ιστορικούς χαρακτήρες, μερικούς φανταστικούς, τραβάμε μερικές καταστάσεις για να γεμίσει η δράση, πολιτική, μάχες, διαμάντια, τι άλλο μπορεί να θελήσει ένας αναγνώστης; Μα φυσικά τον επόμενο τόμο. Βέβαια παρά την επιτυχία του, εγώ ζορίστηκα να βρω τους τόμους στα γαλλικά, φαντάζομαι για αγγλικό σκανλέισο υπάρχει μία δυστοκία. Βέβαια ο Dargaud συμμετέχει στη Europe Comics, άρα μπορείτε να ελπίζετε.

 

Noname.jpg

 

 

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος. 49 έργα. Έλεγα να βάλω και ένα αμερικάνικο να τα κάνω 50; Μετά σκέφτηκα, γιατί 50; Επειδή μετράμε σε δεκάδες; Μετράμε σε δεκάδες επειδή έχουμε 5 δάχτυλα, αν είχαμε 7 και το 49 μια χαρά αριθμός θα ήταν. Πάντως αν για κάποιο θέλετε αναλυτική παρουσίαση, περισσότερα λόγια ή οτιδήποτε, μπορείτε να το ζητήσετε. Και του χρόνου.

  • Like 5
  • Ευχαριστώ 4

0 Σχόλια


Recommended Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.

Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.