Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    57
  • views
    8628

Ο Μοέμπιους γούσταρε τις μικρές v.4


Θρηνωδός

484 προβολές

 

Ktulu

 

64.jpg

 

Το Ktulu είναι προσωπικά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, ή μάλλον απόπειρες του Μοέμπιους σε είδη παρασάγγας εκτός του comfort zone του. Χωρίς δυσκολία μαντεύουμε από τον τίτλο πως έχουμε μια μείξη του Μοέμπιους με τον βασιλιά του τρόμου, Η.P. Lovecraft. Αυτό και μόνο μου σκίρτησε την αθώα μου καρδούλα μιας και ο Λάβκραφτ ήταν ο πρώτος συγγραφέας τρόμου που διάβασα στις μικρές μου ηλικίες και ο *από τότε* αξεπέραστος και αγαπημένος. 

 

 

Βέβαια, το Ktulu δεν είναι ακριβώς παραδοσιακός τρόμος. Περισσότερο έπαιξε με το Cthulu Mythos χώνοντας προφανώς στοιχεία επιστημονικής φαντασίας για να στολίσει έναν αρκετά καυστικό, για τα μέτρα του, κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό. Στην πεντασέλιδη αυτή η ιστορία πειραματίζεται με σχεδόν συνομωσιολογικά στοιχεία για να ασκήσει την κριτική του πάνω σε μια είδηση που είχε διαβάσει σε μια εφημερίδα (μιλάμε για τέλη '70) σχετικά με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Giscard D'Estaing ο οποίος κατηγορήθηκε ότι άσκησε την πολιτική του εξουσία για να πάει σε μεγαλοσαφάρι αγρίων ζώων στην Αφρική. Γεγονός που σόκαρε και επηρέασε βαθύματα έναν, όπως έχω ξαναγράψει, φυσιολάτρη και οικολόγο Μοέμπιους. 

 

67.jpg

 

Βρίσκοντας λοιπόν ευκαιρία να συστοιχήσει τα τρία αυτά στοιχεία, μας παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον κάπου στο τέλος της δεύτερης μ.Χ. χιλιετίας όπου στο προεδρικό παλάτι μιας γνωστής δυτικής χώρας τελειώνει το μίτινγκ μεταξύ του προέδρου και των υφισταμένων του. Ο πρόεδρος ανυπόμονος περνάει τα διαδικαστικά και τις χαιρετούρες και κατεβαίνει μέσα από διαδρόμους,πόρτες και σκάλες στολισμένες με μασονικά και καμπαλιστικά σύμβολα στα έγκατα του προεδρικού μεγάρου όπου συναντά τον ίδιο τον Κθούλου/προσωποποίηση του Λάβκραφτ, μόνο για να του δώσει ο δεύτερος την άδεια (μέσα από εξευτελιστικά σχόλια) να κυνηγήσει το Ktulon, ένα μυθικό και άκακο ζώο. Η ιστορία τελειώνει με τον θάνατο του τελευταίου και την απογοήτευση του δημιουργού που κλείνει λέγοντας "μέχρι πότε τέτοια εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα;".

 

 

Εύλογη απορία είναι πως κατάφερε και ταίριαξε τόσα άσχετα πράγματα μεταξύ τους και τα χωσε μέσα σε 5 σελίδες χωρίς να βγει μια απόλυτη παραφωνία. Ε, τα κατάφερε επειδή είναι αυτός που είναι και έχει την φαντασία που έχει, αλλιώς δεν θα έγραφα τα κείμενα επί κειμένων γοητευμένος από το ταλέντο του. Κατά την διάρκεια σχεδιασμού της ιστορίας άρχισε να διαφοροποιεί το πρόσωπο του προέδρου από αυτού του D'Estaing, επειδή δεν ήθελε να κάνει μια απλή καρικατούρα του και να εξισωθεί η δουλειά του με ενός σατυρικού γελοιογράφου. Η ιστορία, εν τέλει, ούτε σε σάτυρα στοχεύει και είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από γελοία. 

 

 

68.jpg

 

Εκείνη την εποχή, όπως γράφει το εισαγωγικό σημείωμα, υπήρχε μια "τρέλα" πολλών καλλιτεχνών γύρω από τον Λάβκραφτ και το έργο του. Πρώτος απ'όλους ο αγαπημένος φίλος του Μοέμπιους, ο Druillet που αποκαλείται από πολλούς "ιερέας του Λάβκραφτιανού σύμπαντος" και όχι άδικα, αφού με μια ματιά όσοι έχουν διαβάσει Λάβκραφτ καταλαβαίνουν ότι τα τερατώδη και ψυχεδελικά σχέδια του είναι τα κείμενα του δεύτερου οπτικοποιημένα. Βασιζόμενος στην τόση αναγνώρηση του συγγραφέα, ο Μοέμπιους θεώρησε πως η ιστορία θα εκλαμβανόταν και ως ένα inside joke του επαγγελματικού του κύκλου. Τέλος, ο ίδιος έχει δηλώσει πάνω από μια φορές τον θαυμασμό του για τον Αμερικάνο και πως οι "υπόγειες ενέργειες" που αναβλύζουν από τα γραπτά του τον επηρέασαν ακόμα και αν τότε δεν τις είχε εντοπίσει ακόμα. 

 

 

hpl3.gif

 

 

Το Ktulu δημιουργήθηκε για το Metal Hurlant το 1978 και το 1979 συμπεριλήφθηκε στο Heavy Metal Οκτωβρίου που είχε τίτλο "Heavy Metal: The Lovecraft special". Εδώ η υπογραφή είναι "Moebius". Αποτελεί επίσης την τελευταία μικρή ιστορία που μπήκε στο δεύτερο τεύχος της συλλογής της epic, "Epic Moebius: Arzach and other fantasy stories". 

 

:alex:

  • Like 5
  • Ευχαριστώ 6

0 Σχόλια


Recommended Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.

Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.