Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    10
  • comments
    37
  • views
    7431

Με τι Μουσική να συνδυάσω τα Κόμικς μου;


GeoTrou

2330 προβολές

Συχνά λέγεται ότι τα κόμικς στέκονται ανάμεσα στα βιβλία και τον κινηματογράφος, όσον αφορά τις αισθήσεις. Στις ταινίες, υπάρχει οπτική και ακουστική συμμετοχή του θεατή, ενώ στα βιβλία έχουμε μια σχεδόν ελλειπτική αφήγηση, καθώς ο αναγνώστης «χειρίζεται» μόνο τη φαντασία του. Στα κόμικς, έχουμε μεν εικόνα, αλλά χρησιμοποιούμε και τη φαντασία για την συμπλήρωση των κενών. Η δε απουσία του ήχου καλύπτεται με τα ηχητικά εφέ. Μπορεί όμως να συμπληρωθεί με μουσική. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ συχνά συνοδεύω την ανάγνωση κάποιου κόμικ με μουσική από το YouTube. Δεν είναι πάντα επιτυχημένο, για διάφορους λόγους, αλλά μου αρέσει να σκέφτομαι την ύπαρξη soundtrack για κόμικς. post-13626-0-95866800-1451778981.gif

Ανοίξτε ένα από τα «τροπικά» άλμπουμ του Κόρτο Μαλτέζε, σαν το Βουντού για τον Κύριο Πρόεδρο. Και μετά αναζητήστε τον δίσκο Jazz Septet από την γαλλική μπάντα Ogoun Ferraille. Μη μου πείτε ότι τα ρυθμικά κομμάτια δεν ταιριάζουν με τις περιπέτειες του Κόρτο. Και αν κοιτάξετε τις ονομασίες, μπορεί να εκπλαγείτε βλέποντας ότι ένα εξ αυτών λέγεται Ballade pour Corto Maltese. :) 

Αν πάλι είστε φαν του Alan Moore και έχετε ανοίξει για τρίτη ή τέταρτη φορά το V for Vendetta, απλά βάλτε αυτή την απίστευτη εκδοχή του πρελούδιου από τον David J στο repeat. Κι αν διαβάζετε το Watchmen, νομίζω ότι του ταιριάζει λίγος Vangelis στις σκηνές του Rorschach, καθώς και Eduard Artemyev στην επίσκεψη του Doctor Manhattan στον Άρη.

Διαβάζετε κάποιο κόμικ τρόμου; Ε, εδώ μπορείτε να στραφείτε στα σπουδαία soundtrack των ταινιών του είδους: από το θρυλικό «τιντιντιν» του Εξορκιστή, μέχρι τις μουσικές επενδύσεις των φιλμ του Dario Argento (Goblin, Phenomena κ.ά.) και το υποβλητικό έργο του Wojciech Kilar για το Bram Stoker's Dracula:vampir:

Αν έχετε ξεκινήσει να διαβάζετε το έπος που ονομάζεται Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν, δεν έχετε παρά να ακούσετε την όπερα του Βάγκνερ ή ίσως και τη γνωστότερη σύνθεση του Edvard Grieg. Η Βαλκυρία, ή οποιοδήποτε άλλο κόμικ με Βίκινγκς, αξίζει να συνοδευτεί από τα ατμοσφαιρικά κομμάτια των Wardruna (π.χ. το Fehu) και το παραδοσιακό Herr Mannelig. Βέβαια, μια fantasy ιστορία μπορεί πάντοτε να συνοδευθεί από το αριστουργηματικό soundtrack του Άρχοντα των Δαχτυλιδιώνpost-13626-0-72622700-1451572527.gif

Αυτά τα λίγα από εμένα. Αν έχετε να κάνετε κάποια πρόταση, μην διστάσετε να μας παίξετε μια δική σας αγαπημένη κομιξο-μελωδία. post-13626-0-49931900-1451778174.gif Μέχρι το επόμενο entry...

Excelsior and eat your broccoli! :geotrou:

  • Like 12

13 Σχόλια


Recommended Comments

Τα blog posts σου μιλάνε στην καρδιά μου :P. Τους τελευταίους μήνες ανακαλύπτω την ηλεκτρονική μουσική, η οποία έχει πολλά sub-genres που δεν γνωρίζω καλά και με μπερδεύουν :lol: . Αλλά συνήθως αυτά που ακούω (τις περισσότερες φορές άσχετα με τη θεματολογία των κόμικ που διαβάζω) είναι lo-fi hip hop ή ambient κομμάτια. Ο Cristobal Tapia De Veer που πρωτο-άκουσα από το Utopia (πριν καν το δω) είναι εξαιρετικός σε αυτή την κατηγορία και το album του για τη σειρά το ακούω κάθε φορά που θέλω να συγκεντρωθώ για μια ωρίτσα (ακόμα και για μελέτη). Έτσι και αλλιώς τα κομμάτια του είναι τα λεγόμενα κινηματογραφικά "scores", άρα εκ των πραγμάτων έχουν γραφτεί για συνοδεία με εικόνα! Σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα και τον Hugo Kant, που αν δεν κάνω λάθος η μουσική του είναι πιο πολύ "dance", αλλά πάλι στην ίδια κατηγορία.

Λατρεύω τις περιπτώσεις που ο ίδιος ο δημιουργός σε παραπέμπει σε κομμάτια... θυμίζω soundtrack Harrow County από το τόπικ της Kabuki, Royal City playlist από τον Lemire με '90s rock κομμάτια κοκ. Ευχάριστο επίσης είναι όταν αναφέρεται κάποιο τραγούδι μέσα σε κόμικ... να το ψάχνεις εκείνη την ώρα να το βάζεις να παίζει.

Δεν έχω κάτσει ακόμα να κάνω αυτό που έκανες εσύ, δηλαδή να συνδυάσω συγκεκριμένο τύπο μουσικής με τη θεματολογία που διαβάζω. Αν και στην playlist που έχω για διάβασμα υπάρχουν κάτι 2ωρα generic uploads τύπου "Cyberpunk Noir" και "Psychedelic Space Rock", αλλά σπάνια τα ακούω. Τις προτάσεις σου εννοείται ότι τις αποθηκεύω για το μέλλον. :up:

Σύνδεσμος για σχολιασμό

@TinTin Λίγο «περίεργος» ο συνδυασμός σου, αλλά δεν ήξερα το συγκρότημα. :thanks: 

 

@DaDiRa Η αλήθεια είναι ότι με ηλεκτρονική μουσική έχω ασχοληθεί ελάχιστα, αλλά είναι είδος που ταιριάζει γάντι στο sci-fi, που λατρεύω κι έχω πάθει μια ψύχωση τελευταία, οπότε θα τσεκάρω τις προτάσεις σου. :) Κι εγώ, μη νομίζεις ότι έχω κάτσει να γκουγκλάρω "songs to accompany fantasy comics" :P . Απλά, τυχαίνει να ξέρω ήδη ένα κομμάτι και όταν ξεκινάω ένα κόμικ, να μου ταιριάζει η αισθητική. Σκέψου πχ να διαβάζεις κάποιο western. Και να μην το θέλω, το χέρι πληκτρολογεί από μόνο του Ennio Morricone. :P 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Προσωπικά,όταν πρέπει να διαβάσω κάτι,θέλω απόλυτη ησυχία γιατί αντιμετωπίζω πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης. Αυτό ισχύει από βιβλία,εφημερίδες και φτάνει μέχρι και τα κόμικς. Έτσι λοιπόν όταν έρθει η ώρα να διαβάσω ένα καλό κόμικ την αράζω στην πολυθρόνα και (με κλειστή την τηλεόραση ή σε πολύ χαμηλή ένταση) αρχίζω την ανάγνωση. Επίσης απολαμβάνω τα κόμικς μου ξαπλωμένος στο κρεβάτι,λίγο πριν κοιμηθώ. Κι εκεί σε απέραντη ησυχία. 

Αν βέβαια υπάρχει ένα αξιόλογο "soundtrack" που να πλαισιώνει όμορφα ένα κόμικ,κατά πάσα πιθανότητα θα το ακούσω,αλλά μετά την ανάγνωση. :P 

 

Όπως και να έχει,πολλά :respect: για τις επιλογές και τις προτάσεις σας. :) 

 

:beer: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Εγώ πάλι θέλω συνέχεια συνεχεια μουσική. Όταν πρέπει να συγκεντρωθώ σε κάτι, προτιμώ μουσική χωρίς λόγια. Ειδικά για τη μελέτη έχω έτοιμες λίστες με κλασική μουσική, Gustavo Santaolalla, surf rock κ.ά. :) Επίσης, έχω κάνει εξαιρετικό διάβασμα με reggae (ασχέτως αν ο καθηγητής με έκοψε με 4 μετά :P). 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Δεν ακούω πολλά τέτοια εγώ οπότε δεν έχω γενική άποψη στο είδος. Προτιμώ πιο μελωδικά πράγματα και από ozric ορισμένα ακούγονται.

 

Άκου όμως αν θες stereolab και ratatat. Έχουν οιο ηλεκτρονικό ήχο και απευθύνονται σε άλλο κοινό. Αν σ'αρέσει ο indie ήχος άκου και Flaming Lips αλλά είναι περισσότερο για να χαλβαδιάζεις με γκομενάκι.


 

 

 

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Υπάρχουν κόμικ που θέλουν μουσική και άλλα που δε θέλουν. Δοκιμάστε να βάλετε να παίζει η μουσική που φέρεται να ακούγεται στα διάφορα Blacksad την ώρα που τα διαβάζετε και θα πάρετε μία απογειωμένη εμπειρία. πχ να διαβάζεις για φυλετικές διακρίσεις και να ακους το Strange Fruit. Συγκλονιστικό.

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Όταν διαβάζω το τεύχος κόμικ μου, δεν ακούω μουσική, ούτε άλλον ήχο .Θέλω απόλυτη ησυχία για να το ζήσω. Αλλιώς δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Στο σχέδιο και στην ιστορία που μου άρεσαν και με έκαναν να αγοράσω το τεύχος. Αντιθέτως; Πάω στο δωμάτιό μου  όπου έχω ξαπλώσει στο κρεβάτι  μου για ύπνο, με μια μικρή λαμπίτσα να το διαβάζω και με την πόρτα κλειστή.:DΑ και τα σαββατοκύριακα  μου αρέσει να διαβάζω τα αγαπημένα μου κομμάτια από τις 2 τα ξημερώματα και μετά.:xm: Αφού πρώτα έχω φουλάρει το ηλεκτρονικό μου τσιγάρο  έχοντας παράλληλα και μια μικρή σοκολάτα δίπλα στο κομοδίνο. Σκέτη απόλαυση .:xm:Το ίδιο θα κάνω και απόψε με ένα τεύχος Ντίσνεϊ που μου δώρησε μια καλύτερη φίλη και συνάδελφός μου.Σε όλους τους φίλους μου τους εύχομαι καλό διάβασμα κόμικ  και να το απολαύσουν με την καρδιά τους .Με μουσική ή μη.:)

Επεξεργασία από ΤασίαΚούτ
Σύνδεσμος για σχολιασμό

Εξαρτάται πάντα από το κόμικ. Μερικά, όπως είπαν και προλαλήσαντες, δε θέλουν μουσική. Άλλα θέλουν ροκ, εύθυμη, τζαζ, ινστρουμένταλ, ακόμα και κλασική. Περί ορέξεως και αναγνώσεως... Αλλά με ενέπνευσε πολύ η περιγραφή της @ΤασίαΚούτ :)  Αν εξαιρέσεις το τσιγάρο :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Οταν διαβαζω,ιδανικα,θελω απολυτη ησυχια γιατι εχω θεμα συγκεντρωσης. Η' αν ακουγεται καποια μουσικη η' τηλεοραση να ειναι χαμηλα η ενταση.

Ζηλευω τους ανθρωπους που μπορουν να διαβασουν παντου,χωρις να τους ενοχλει ο θορυβος γυρω τους. :P

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.