Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    43
  • views
    3180

Ανασκόπηση - αναδρομή στο 2017 - Τι διάβασα μέσα στη χρονιά - μέρος Β'


Kurdy Malloy

894 προβολές

Συνέχεια λοιπόν με όσα προλάβω γιατί θα γίνει everlasting το τοπικό αλλιώς:

 

Cher pays de notre enfance

 

Couv_257248.jpg

 

Το έβλεπα συχνά-πυκνά είπα να το προσπαθήσω. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ σε κόμικ, ο συγγραφέας είναι δημοσιογράφος και όχι κομίστας και ασχολείται με τις παρακρατικές και τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στη Γαλλία τις αρχές των 70ς. Για τους Γάλλους ειδικά τους κάποιας ηλικίας φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, σα να κάνει κάποιος εδώ για την πρώιμη 17Ν. Μετά μεγάλου κόπου και δυσκολίας το διάβασα όλο, ήθελε είτε γνώση είτε συνεχή αναζήτηση, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι μου άρεσε τόσο το concept όσο και το σχέδιο. Σίγουρα πάντως δεν απευθύνεται σε όλους.

 

Stern

Couv_251298.jpgCouv_294813.jpg

 

Όσοι ενημερώνονται τακτικά για τα BD και ειδικότερα για τα Western σίγουρα θα έχουν προσέξει μία σύμπτωση. Το 2015 εκδόθηκαν δύο δουλειές που κέρδισαν κοινό και κριτικούς με πρωταγωνιστές νεκροθάφτες (μάλλον ο Μορρίς έχει επηρρεάσει αρκετούς :lol:). Για το Undertaker των Dorison/Meyer θα αναφερθώ αναλυτικά όταν φτάσει η σειρά του για διάβασμα (εντός του μήνα). Η άλλη σειρά που δεν την έχω δει σε scanlation (αν και νόμιζα ότι κάπου την είχε πάρει το μάτι μου) είναι το Stern. Ένας απομονωμένος και με περίεργη συμπεριφορά νεκροθάφτης μιας τρεχαγύρευε πόλης. Μπλέκεται στις υποθέσεις του και μέσα σε όλα αυτά μπλέκεται (προφανώς) και το ίδιο του το παρελθόν το οποίο κρατάει στη σφαγή της πόλης Λώρενς του Κάνσας από τον Κουάντριλ με συμμετοχή μάλιστα και του Φρανκ Τζέιμς. Τα γράφω αυτά γιατί νομίζω ότι είναι 3 συνολικά τα BD που αναφέρονται στο γεγονός το οποίο αγνοούσα. Μέχρι και ο Μπλουτς με τον Τσέστερφιλντ χώσανε την ουρά τους. Η δράση δεν είναι καταιγιστική, ο ήρωας είναι για λύπηση, το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ δεμένο και ικανοποιητικό. Θα το πρότεινα σε ωριμότερους αναγνώστες που έχουν άλλα κριτήρια δράσης και πλοκής από τα καθιερωμένα.

 

Gung Ho

 

Couv_197119.jpgCouv_234580.jpg

 

Μέσα στο 2017 ανακάλυψα και το Gung Ho. Γερμανικό αυτό, αλλά με μεγάλη απήχηση και στη Γαλλία. Τα έχω γράψει κι αλλού. Μπορεί το σενάριο να είναι εφηβικό, η ως τώρα πλοκή αρκετά προβλεπόμενη, αλλά η προσέγγιση και το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα με άφησαν απολύτως ικανοποιημένο. Από τις δημιουργίες που προσφέρουν πραγματικά καινούργια πράματα και πνοή στο χώρο. Αν και έχει ήδη μεταφραστεί σε 3 τουλάχιστον γλώσσες τα αγγλικά είναι ακόμα απόξω, παρόλα αυτά αν το βρείτε δείτε το. Οι διάλογοι είναι αυτοί που φαντάζεστε :lol:.

 

L'arabe du futur 

 

Couv_215827.jpgCouv_248954.jpg

 

Άλλη μία πολυσυζητημένη και πολυβραβευμένη σύγχρονη σειρά που έπεσε στα χέρια μου το προηγούμενο έτος. Κι εδώ ότι είχα να πω το είπα στην παρουσίαση, απλά επειδή τα έγραψα και παραπάνω και επειδή στο ενδιάμεσο διάβασα και τα Ημερολόγια της Εστέρ, να προσθέσω και να τονίσω ξανά το εξής. Και εδώ έχουμε έναν δημιουργό με σφραγίδα. Δικό του στυλ γραφής και εικονογράφησης και χρωματισμού. Ανεξάρτητα αν κάποιος αρέσει ή δεν αρέσει τα έργα του, πιστεύω ότι μπορεί να αναγνωρίσει είναι ότι προσφέρουν καινούργια πράματα.

 

L'or et le sang

 

oretlesang01_92721.jpgCouv_114366.jpgCouv_170671.jpgCouv_221472.jpg

 

Αυτή η σειρά δεν είναι και τόσο πρόσφατη, αλλά περίμενα να βρω και τον 4ο και τελευταίο της τόμο που βγήκε το 2014 να τη διαβάσω ολοκληρωμένη. Κάπου στο μεσοπόλεμο το βόρειο Μαρόκο της Μεσογείου δηλαδή, προσπάθησε να γίνει ανεξάρτητο με το όνομα Ριφ. Ακολούθησε πόλεμος με Ισπανούς και Γάλλους με την αναμενόμενη κατάληξη. Το ξέρατε; Πιθανότατα όχι, εκτός αν ψάχνοντας για μερικά λουλούδια του Ισπανικού Εμφυλίου όπως ο Φράνκο ή ο Πρίμο ντε Ριβέρα, είδατε ότι πολέμησαν στο Ριφ. Με βάση αυτό ο Νουρύ με άλλους 3 λιγότερο γνωστούς συνεργάτες στήνει μία ιστορία Λόρενς της Αραβίας. Το μείγμα είναι το ίδιο, ιδεαλισμός, τυχοδιωκτισμός, έρωτας, φιλοδοξία, προδοσία, όλα. Να πω την αλήθεια δεν ξέρω πως χειρίζεται όλες αυτές τις συνεργασίες ο Νουρύ, υποθέτω ότι χτενίζει σενάρια άλλων και τα τελειοποιεί. Εδώ βέβαια ο άλλος είναι ιστορικός οπότε μάλλον έδωσε ιστορικό τόνο στην μυθιστορία. Τέλος πάντων μην το κουράζω, το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα ρομαντικής πολεμικής περιπέτειας εποχής. Αν το βρείτε δώστε του μία ευκαιρία.

 

Siegfried

 

Couv_67936.jpgCouv_91823.jpgCouv_141483.jpg

 

O Alex Alice συνδημιουργός με τον Dorison της Τρίτης Διαθήκης, δίνει τη δική του ματιά στο έπος των Νιμπελούγκεν. Εδώ έχουμε την κανονική ιστορία όπως και στο έργο του Ράσελ, όχι έμπνευση μεταφορά ή δεν ξέρω και γω τι, με σαφώς πιο BD σχέδιο. Μου άρεσε και η προσέγγιση και ειδικά το λέτερινγκ. Δε θα διαβάσετε κάτι που δεν έχετε ξαναδιαβάσει, αλλά θα το διαβάσετε αρκετά ευχάριστα.

 

Les Équinoxes

 

Couv_254789.jpg

 

Για να μη γράφουμε μόνο καλά λόγια και να μας πάρουν για χαζοχαρούμενους. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αν κάτι δε με ικανοποίησε το προσπέρασα και δεν κάνω αναφορά εδώ, εκτός αν πρόκειται για κάτι αρκετά αναγνωρισμένο όπως τα έργα του Cyril Pedrosa. Αυτό με κούρασε. Και εκτός από το ότι με κούρασε, η απλή παρεμβολή 3 σελίδων κειμένου μέσα στο έργο με έκανε να το σταματήσω. Πιθανότατα να έκανα άσχημα, από παντού διαβάζω καλά πράματα. Αν κάποιος το μεταφράσει θα το τιμήσω. Αλλά να διαβάζω πρόζα σε ξένη γλώσσα σε οθόνη, όταν η ψυχολογία μου είναι, θα διαβάσω κόμικ, μου έπεσε πολύ βαρύ.

 

 

 

Έχω βάλει κάποια εξώφυλλα. Από αυτό το αφιέρωμα τα εξώφυλλα είναι οι τόμοι που διάβασα κατά τη διάρκεια του 2017 και διαμόρφωσαν την άποψή μου, ώστε να μπορεί κάποιος να κρίνει.

  • Like 6
  • Ευχαριστώ 3

3 Σχόλια


Recommended Comments

Πόσο με ενοχλεί που δε μιλάω γαλλικά και που δεν υπάρχουν σε αγγλικό scanlation σχεδόν τα μισά του Nury. Υπάρχουν 2 που τα έχω βάλει στο μάτι και περιμένω πως και πως να τα κάνει κάποιος scanlate στα αγγλικά. Comment faire fortune en juin 40 και Brigades du Tigre (Une aventure des), αμφότερα σε συνεργασία στο σενάριο με τον Xavier Dorison.  Τα έχεις διαβάσει? Είναι καλά?

 

:cheers5: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό

To Comment faire fortune etc δεν το έχω βρει ούτε στα γαλλικά. Το Brigades du Tigre το βρήκα μέτριο.

 

Κόλησα, συγνώμη, αλλά έχουμε αρρωστήσει όλοι διαδοχικά στο σπίτι (αυτές τις μέρες είναι η σειρά μου) και έχει εξαφανιστεί ο χρόνος. 

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.